La Nit de la Biologia és la iniciativa amb què la Societat Catalana de Biologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) vol celebrar —juntament amb la comunitat científica, els socis i simpatitzants de l’entitat, i el públic en general— els avenços acomplerts durant l’any en curs pels professionals i els estudiosos de les ciències biològiques del territori de parla catalana.

              

L’acte de lliurament dels Premis SCB 2017 es va celebrar el passat dia 11 de juliol a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau. La presentació va ser a càrrec del reconegut divulgador i periodista científic Daniel Arbós (Pa ciència, la nostra), en el marc d’una recepció i d’un bufet

Programa

Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Josep Clotet, president de la Societat Catalana de Biologia; Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la UAB , Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Pilar Solanes, Directora del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, van fer l’entrega dels premis.

Fotos de l’acte

Vídeo resum

Els premis de l’SCB

L’SCB agrupa dins del Comitè Assessor (CA) dels premis un mínim de trenta persones que considera rellevants dins l’àmbit de les ciències biològiques.

HEM REBUT UN TOTAL DE 100 CANDIDATURES PER A LES CINC CATEGORIES

Quatre barres per quatre visions de la ciència. Emulant el símbol de l’SCB,  cada guardonat/da rep una barra per a cada premi

… i el 5è premi, a la trajectòria professional, les recull totes en el Premi SCB a la trajectòria professional.


Guanyadors dels Premis SCB 2017

 

Premi SCB 2017 a la Trajectòria Professional

El Dr. Miguel Beato del Rosal, fundador del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG) i director fins a l’any 2011, ha rebut el Premi a la trajectòria professional. El professor Beato ha realitzat moltes i continuades aportacions al camp de la biologia fonamental i la genètica, tot estudiant, principalment, el paper del remodelat de la cromatina en el control de l’expressió gènica en cèl•lules de càncer de mama.

 

Premi SCB a l’article científic

El treball encapçalat per Roni Wright (CRG) representa la primera evidència que la cèl·lula pot produir energia (ATP) al seu nucli, i no només als mitocondris, com es creia fins ara, la qual cosa permet a la cèl•lula respondre més ràpidament al remodelat del genoma. Aquesta troballa obre noves perspectives en la recerca de fàrmacs anticàncer.

ADP-ribose–derived nuclear ATP synthesis by NUDIX5 is required for chromatin remodeling (Science)

Premi SCB a la divulgació

La vespa asiàtica ha provocat importants danys ecològics i econòmics a tot el món a causa de la depredació que realitza. Mar Leza Salord (Universitat de les Illes Balerars) ha desenvolupat VespApp, un projecte de ciència ciutadana basat en un web, una aplicació mòbil i xarxes socials que permet controlar la localització de la vespa. Des que es va fer públic, ara fa un any, s’han comptabilitzat unes mil cinc-centes descàrregues de l’aplicació i més de cinc-centes notificacions rebudes.

Premi SCB al jove investigador

  • Jesús Lozano Fernández (Marie Sklodowska-Curie Fellow) centra la seva tesi doctoral en la metamorfosi dels insectes i ha desxifrat com actua una de les dues hormones responsables d’aquest canvi morfològic radical, l’hormona juvenil (l’altra és l’hormona de la muda). D’aquesta manera, ha ajudat a entendre l’evolució de les espècies del grup més divers del regne animal, des d’una metamorfosi hemimetàbola, en què es converteixen en adult directament des de la larva, fins a una metamorfosi holometàbola, en què passen per un estadi de pupa com les papallones. Mecanisme d’acció de l’hormona juvenil en la metamorfosi dels insectes (Universitat de Barcelona; Institut de Biologia Evolutiva IBE-CSIC)

Recollit per Josefa González, IBE-CSIC

Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat

  • A les platges catalanes, hi viuen centenars d’espècies de peixos diferents. Pau Abelló i Simón (Escola Joan Pelegrí, Barcelona) ha realitzat una recerca sobre la ictiodiversitat a la platja de Torredembarra. La recerca, que inclogué un exhaustiu cens de peixos i hàbitats de la zona, li ha permès veure l’evolució durant els darrers anys de la diversitat de peixos i els canvis que ha tingut el fons marí. La ictiodiversitat a la platja de Torredembarra

 


Finalistes dels Premis SCB 2017

Premi SCB a l’article científic

  • Toni Gabaldón (ICREA, CRG) ha respost una de les incògnites sobre els orígens dels eucarionts: les cèl·lules eucariotes van adquirir mitocondris, per endosimbiosi, un cop ja s’havien diferenciat de les procariotes, i aquest va ser un dels últims canvis evolutius que els hi va donar avantatge per sobre de formes de vida menys complexes. Aquest article va ser portada de la revista Nature.

Late acquisition of mitochondria by a host with chimaeric prokaryotic ancestry (Nature)

 

  • La investigació de Salvador Aznar (ICREA, Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona) va participar en el descobriment de la relació entre l’àcid palmític i la dieta rica en greixos amb la metàstasi cel·lular en el càncer. Aquest coneixement ha tingut implicacions directes tant en la prevenció com en la lluita contra el càncer. L’article va ser guanyador del “Premio Nacional de Investigación en Cáncer”.

Targeting metastasis-initiating cells through the fatty acid receptor CD36 (Nature)

 

Premi SCB a la divulgació

  • El llibre L’embrió inconformista, de Jordi Garcia-Fernàndez i David Bueno Torrens (Universitat de Barcelona), tracta sobre la manera com influeix el desenvolupament embrionari en la nostra evolució. Qualsevol modificació genètica que afecti el desenvolupament dels embrions, es tradueix en canvis que en els adults són la clau per a la selecció natural i l’evolució. El camp d’estudi és l’evo-devo (evolution & development), que investiga com els organismes que comparteixen un mateix avantpassat poden ser tan diferents.
  • El taller interactiu SeaDance presentat per Esther Garcés (Institut de Ciències del Mar i La Ciència al Teu Món) ha estat exposat al CosmoCaixa, a diverses escoles, instituts i en diferents trobades científiques. Aquest projecte permet donar a conèixer a tots els públics, especialment als més joves, què són les xarxes alimentàries marines i com les comunitats d’organismes regulen el funcionament de l’ecosistema marí mitjançant el joc, la música i el ball.

 

Premi SCB al jove investigador

  • El treball presentat per Jordi Ribas Maynou (Centre d’Infertilitat Masculina i Anàlisis de Barcelona – CIMAB, Parc de Recerca UAB) representa una nova diana diagnòstica per a reduir el risc d’avortament i el fracàs dels tractaments de reproducció assistida per microinjecció espermàtica. La infertilitat té una incidència creixent en la població on els factors d’origen masculí poden arribar a contribuir fins al 50% dels casos. La investigació conclou que el trencament de la cadena doble del DNA dels espermatozous pot augmentar el risc d’avortament en un 30% dels embarassos en què el semen prové d’un banc d’esperma.
  • La tesi doctoral de Renzo Mancuso (University of Southampton) se centra en l’estudi de les malalties degeneratives que afecten les neurones motores, com l’esclerosi lateral amiotròfica (ALS) i l’atrofia muscular espinal (SMA). Fins ara, la teràpia es basa en la fisioteràpia, ventilació, nutrició assistida i en un tractament amb riluzol, un inhibidor del glutamat a les sinapsis neuronals. La investigació de Mancuso ha permès descobrir dues noves vies terapèutiques: el resveratrol, conegut agent antioxidant i l’agonista del receptor sigma-1 que promou la protecció neuronal. (University of Southampton, Institut de Neurociències, Universidad Autónoma de Barcelona)

Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat

  • El punt de partida de l’estudiant Amanda Casanovas Fernández (IES Jaume Balmes, Barcelona) és l’adaptació de les plantes segons les condicions ambientals. L’estudi s’ha centrat en un total de set condicions climàtiques per a investigar com afecten el desenvolupament de les plantes, i en com els caràcters de les plantes poden estar influïts per l’entorn.
    • Com s’adapten les plantes a les condicions ambientals?
  • Marc Brusosa Baulenas (Col·legi Sant Miquel dels Sants, Vic) ha presentat un estudi que s’emmarca dins un projecte europeu del grup de recerca Disseny de Sistemes Biològics, al CRG, que pretén aconseguir una vacuna universal per protegir de diverses espècies de Mycoplasma. El projecte podria solucionar diversos problemes immunitaris d’animals o inclús dels humans.
    • Desenvolupament d’Eines d’Edició Genòmica per a l’obtenció d’una vacuna multivalent basada en Mycoplasma pneumoniae

 


L’entorn dels Premis SCB 2017:

20170711 SEGONA NIT DE LA BIOLOGIA: Còctel


Bases dels premis

Premi a la Trajectòria professional

S’atorga al que es consideri un professional rellevant en l’estudi de les ciències de la vida que hagi destacat per la seva trajectòria, que hagi contribuït de manera destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques en els territoris de parla catalana al llarg de la seva trajectòria professional, en qualsevol dels seus àmbits (docent, investigador, empresarial…), i que representi els valors morals, ètics i d’esforç de la Societat Catalana de Biologia (SCB).

Qui s’hi pot presentar?

Els candidats no es poden presentar a títol individual, sinó que han de ser proposats per institucions científiques, acadèmiques, culturals, o bé per col·lectius de professionals relacionats amb les ciències biològiques. Els candidats han d’haver estat clarament relacionats amb el territori de parla catalana, bé sigui per naixement, formació o per haver desenvolupat una part significativa de la seva activitat professional en aquest territori.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, en què caldrà explicar els mèrits dels candidats i els motius pels quals se’ls proposa, en una extensió màxima de mil paraules. També cal enviar el currículum actualitzat del candidat en format lliure. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de la SCB, o bé enviant-les per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’ abril de 2017, a les 15h.

El 31 de Maig de 2017 es farà públic el nom del guanyador a la pàgina web de la SCB.

Com es forma el jurat?

El Premi a la Trajectòria Professional és votat, per majoria simple, per un comitè format pels membres en actiu del Consell Directiu de la SCB i pels presidents anteriors del Consell Directiu de la SCB. D’aquest comitè, només quatre cinquenes parts (triades per sorteig) tenen dret de vot. Els candidats seran els que hagin presentat les diverses institucions científiques durant el període de recepció de candidatures. Excepcionalment, i atesa la naturalesa eminentment honorífica i personal del premi, els membres del jurat poden presentar candidatures addicionals de manera individual, sempre que el candidat presentat no estigui afiliat a cap de les institucions que hagin presentat candidatura, i que el membre del jurat quedi sense dret de vot.

Premi a l’Article científic

S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2016 —cal especificar si és publicació en paper o en línia). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters (http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/). El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana. El premi s’atorga a tots els autors de l’article.

Qui s’hi pot presentar?

Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de la SCB, o bé enviant-les per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar els treballs a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2017, a les 15h.

El 31 de Maig es faran públics els noms del tres articles finalistes a la pàgina web de la SCB, i el nom dels guanyadors es faran públics en la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF).

Premi a la Divulgació

S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema pertanyent a l’àmbit de les ciències biològiques —tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet—, en llengua catalana, durant l’any natural anterior a la data de publicació del premi (des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2016). No es consideren susceptibles del premi blogs de divulgació, ja que no són una obra per si mateixos, sinó un mitjà que pot recollir diferents treballs. Sí que es pot presentar, però, un treball concret d’una obra penjada al blog amb el seu autor corresponent.

Qui s’hi pot presentar?

L’autor o els autors d’obres divulgatives sobre ciències biològiques en premsa escrita, llibre, ràdio, televisió o Internet, en llengua catalana, durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’obra divulgativa, en el format que es consideri més adequat. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de la SCB, o bé enviant-les per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

Es poden presentar els treballs a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2017, a les 15h.

El 31 de Maig es faran públics els noms del tres treballs finalistes a la pàgina web de la SCB, i el nom del guanyador es farà públic en la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc. Es consideraran professionals del món de la comunicació (que no poden optar al premi en aquesta mateixa convocatòria).

Quins són els criteris de valoració?

Els criteris de valoració emprats per a la selecció del premi al millor treball de divulgació científica es basen en l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per a divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge —tant escrit com audiovisual, si s’escau— i l’atractiu periodístic.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

Premi al Jove investigador

S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès. Només s’hi poden presentar les tesis guardonades amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2014-2015). L’edat límit per poder presentar-se és de 35 anys en el moment de dipositar la tesi.

Qui s’hi pot presentar?

Qualsevol investigador que, un cop dipositada la tesi (abans dels trenta-cinc anys, aquests inclosos), hagi estat guardonat amb el premi extraordinari durant la convocatòria 2014-2015.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de la SCB, o bé enviant-les per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

Quin és el calendari d’enguany?

La data límit per a presentar les propostes és el dia 23 d’abril de 2017, a les 15 h. En el cas de les sol·licituds enviades per correu postal, només es consideraran les que hagin arribat abans d’aquesta data.

El 31 de Maig es faran públics els noms del tres articles finalistes a la pàgina web de la SCB, i el nom del guanyador es farà públic en la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran la tesi guanyadora. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF).

 

Premi al treball de recerca de batxillerat

S’atorga a l’autor o autora del millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques presentat en un centre d’ensenyament secundari dels territoris de parla catalana i desenvolupat al llarg del curs escolar corresponent a la convocatòria. Els candidats han de ser proposats per un professor o professora del centre d’ensenyament. Els membres de la Secció d’Ensenyament escolliran tres treballs, que seran traslladats al Comitè Assessor Extern de la SCB, que, conjuntament amb el Consell Directiu, en triarà el guanyador.

El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat pretén promoure i reconèixer la recerca en ciències biològiques entre els estudiants de secundària i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general, en el marc de la Nit de la Biologia.

Qui s’hi pot presentar?

Tot l’alumnat matriculat a segon de batxillerat en el curs escolar corresponent a l’any de la convocatòria del premi, seleccionat prèviament pels docents del centre on l’alumne està matriculat.

Cada centre pot presentar un màxim de dos treballs.

Quin treball s’hi pot presentar?

El treball ha de ser individual. [No s’exclou que es puguin presentar individualment les memòries dels alumnes —fins a dos, límit per centre— que han realitzat el treball, ja que, com assenyala la normativa vigent, els enfocaments, els objectius i les memòries dels alumnes han de ser individuals encara que el treball s’hagi realitzat en grup.]

La temàtica ha d’estar centrada en la recerca en ciències biològiques.

La metodologia que s’accepta es pot basar en treballs descriptius i de catalogació de dades, treballs explicatius i de plantejament d’una hipòtesi, treballs comparatius, estudis de cas en què es fa la recerca i comprensió de particularitats significatives, treballs de disseny i producció, etc.

 Com s’hi han de presentar?

Els participants han de lliurar la memòria dels treballs de recerca que es presentin al concurs en format electrònic, en un únic fitxer amb format PDF per mitjà del formulari que es troba a http://scbgestions.info/premitr2017/, que garanteix l’anonimat dels candidats.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar els treballs a concursar des del dia de publicació d’aquestes bases fins al diumenge 23 d’abril de 2017. En el cas de les sol·licituds enviades per correu postal, només es consideraran les que hagin arribat abans d’aquesta data.

El 31 de maig de 2017 es faran públics els  tres treballs finalistes, i el nom del treball guanyador es farà públic en la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres de la Secció d’Ensenyament de la SCB escolliran els tres finalistes, i els membres del Consell Assessor Extern, conjuntament amb el consell directiu, de la SCB seleccionats ad hoc triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc

Quins són els criteris de valoració?

El jurat avaluarà els treballs de recerca tenint en compte els criteris següents:

      • L’originalitat i concreció del plantejament i del tema.
      • La correcció metodològica: l’adequació dels mitjans i les tècniques emprats al llarg del treball amb els objectius del treball.
      • La correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a què s’arriba i el seu rigor científic.
      • La qualitat lingüística i la presentació de la memòria.
      • El rigor bibliogràfic i la citació de les fonts consultades.
      • La referència a la procedència i autoria de les imatges i il·lustracions utilitzades.
      • L’argumentació i profunditat del contingut.
      • La idoneïtat de les fonts d’informació i la capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.
      • Els criteris ètics en l’abordatge del tema i de la metodologia emprada.

Quina dotació té el premi?

    • Es lliurarà un diploma en paper al guanyador i al tutor corresponent del treball.
    • Es lliurarà un diploma en format digital a tots els participants.
    • Es lliurarà un diploma en paper a tots els finalistes i als tutors corresponents dels treballs.
    • Es lliurarà un iPad mini al guanyador.