Coordinadors:

Gemma Huguet és investigadora i professora agregada del Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i membre de l’Institut de Matemàtiques de la UPC (IMTech) i del Centre de Recerca Matemàtica (CRM). És doctora en matemàtica aplicada (UPC, 2008) i ha realitzat estades postdoctorals al Centre de Recerca Matemàtica (2008-2009) i, posteriorment, al Center for Neural Science i al Courant Institute de la Universitat de Nova York (2009-2012) al grup del professor John Rinzel, on es va especialitzar en neurociència teòrica i computacional i, en particular, en la modelització de circuits neuronals. L’any 2013 va tornar a la UPC com a investigadora Juan de la Cierva (2013-2015) i, després, com a investigadora Ramon y Cajal (2015-2021) coliderant la línia de recerca en neurociència computacional dins del grup de Sistemes Dinàmics de la UPC. Actualment la seva línia de recerca principal és l’estudi d’oscil·lacions neuronals i el seu rol cognitiu. Al llarg de la seva carrera, ha realitzat diverses estades de recerca a l’Ohio State University i la Universitat de Texas a Austin. L’any 2019 va rebre una beca Leonardo de la Fundació BBVA.

 

Albert Compte és cap de grup de recerca a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). És doctor en física (UAB, 1998) i es va formar com a neurocientífic computacional en una estada postdoctoral al laboratori del professor Xiao-Jing Wang (Universitat Brandeis, EUA, 1998-2001). El 2002 va iniciar el seu grup com a investigador Ramon y Cajal a l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH-CSIC) i des del 2007 és investigador principal a l’IDIBAPS. Actualment codirigeix el Laboratori de Circuits Cerebrals i Conducta (Brain Circuits and Behavior) de l’IDIBAPS juntament amb el doctor Jaime de la Rocha. Centra la seva investigació en els mecanismes de xarxa neuronal responsables de funcions cognitives com la memòria de treball i en les alteracions d’aquests mecanismes en pacients amb trastorns neuropsiquiàtrics, amb un focus en sinaptopaties autoimmunes.

 

 

 

 

La Secció/Grup de Neurociència Computacional i de Sistemes de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) es va constituir el 2022 i prové de la comunitat BARCCSYN (Barcelona Computational, Cognitive and Systems Neuroscience), que des del 2011 organitza, juntament amb el Centre de Recerca Matemàtica (CRM), un congrés anual (BARCCSYN) a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Durant aquests anys, la comunitat ha anat creixent: s’hi han incorporat nous laboratoris, se n’ha ampliat l’àmbit geogràfic (Palma, València…) i també se n’han diversificat les activitats (retir anual, seminaris de tipus journal club…).

La nostra comunitat és altament interdisciplinària i treballem en la interfície entre la neurobiologia, la física, l’enginyeria, la ciència de dades i les matemàtiques. Aquesta recerca en la intersecció de la neurociència computacional, cognitiva i de sistemes té una posició especialment forta a l’àrea de Barcelona, que s’ha consolidat en l’última dècada en una comunitat científica pròspera i dinàmica de relleu internacional.

La Secció de Neurociència Computacional i de Sistemes té com a objectiu principal promoure la difusió de la recerca sobre aquest camp dins dels àmbits d’actuació de la Societat Catalana de Biologia i ser un lloc de trobada entre els diferents especialistes que treballen en aquesta temàtica a casa nostra, per a facilitar la relació entre grups amb interessos comuns, però dispersats geogràficament. Igualment, pretenem que aquesta difusió vagi més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic i professional i arribi al màxim nombre d’elements de la societat. Les nostres jornades anuals (BARCCSYN, retir…) són una oportunitat per als estudiants de doctorat i investigadors postdoctorals de la nostra comunitat per a presentar la seva recerca en un entorn motivador, relaxat i engrescador.

La propera edició de BARCCSYN 2023 se celebrarà els dies 25 i 26 de maig a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, organitzada conjuntament per la SCB, la SCM i el CRM. Cada dia hi haurà entre vuit i deu presentacions orals breus d’investigadors locals, una sessió de pòsters i dues conferències d’investigadors reconeguts estrangers.