Jaume Folch

FMCS-URV

Jaume Folch és professor titular de bioquímica i biologia molecular a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (FMCS) del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Es va llicenciar en biologia a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1988 i es va doctorar en ciències biològiques l’any 1993 a la URV. Va realitzar diverses estades postdoctorals a l’Hospital Rangueil – Université Paul Sabatier de Tolosa (França). Des de l’any 2006 és investigador del CIBERNED-ISCIII especialitzat en la malaltia d’Alzheimer i del grup TecnATox de la URV. Ha participat en nombrosos projectes de recerca i, simultàniament, ha dirigit diversos projectes centrats en l’àmbit de l’anomenada teoria metabòlica d’aquesta malaltia, que han posat de manifest la implicació dels receptors d’insulina i de molècules com les MAP-quinases en la pèrdua cognitiva. Ha realitzat nombroses col·laboracions científiques amb laboratoris nacionals i internacionals i, fins ara, ha dirigit vuit tesis doctorals. Com a membre del grup de recerca TecnATox de la URV ha realitzat també aportacions en l’àmbit de la toxicologia ambiental, dirigint diversos projectes adreçats a l’estudi dels efectes de la contaminació de les zones marines costaneres. És autor de més d’un centenar de publicacions internacionals i de quatre llibres de divulgació científica; és un divulgador científic actiu, col·labora en premsa escrita i és un conferenciant experimentat.

Va rebre el Premi Bonaventura Prats i Martí per la seva tesi doctoral l’any 1993. L’any 2019 va rebre el premi al millor llibre de divulgació científica en l’àmbit de les ciències naturals atorgat per la Xarxa Vicens Vives per l’obra El naufragi dels records, publicat per l’editorial Catàlisi (UB). Més recentment, ha rebut el premi internacional Jorge Heller com a coautor del millor article científic en l’àmbit de la farmacologia publicat el 2019 a la revista Journal of Control Release i patrocinat per l’editorial Elsevier.

 

 

Miquel Mulero

Grup de Recerca en Nutrigenòmica, DBB-URV (miquel.mulero@urv.cat)

Miquel Mulero és professor agregat Serra Húnter al Departament de Bioquímica i Biotecnologia (DBB) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Imparteix docència en els graus de bioquímica i biotecnologia d’aquesta universitat, així com en el màster interuniversitari de Nutrició i Metabolisme (URV-UB). També forma part, com a investigador, del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV. Es va llicenciar en biologia l’any 1998 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Posteriorment, va realitzar el doctorat en el grup de Farmacobiologia Cel·lular de la Facultat de Medicina de la URV, treballant en els efectes de la radiació ultraviolada sobre la immunitat cutània i els danys oxidatius associats. També va participar en projectes científics relacionats amb el paper neuroprotector i antioxidant de la melatonina. L’any 2005 va realitzar una primera estança postdoctoral a la Unitat de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada (UGR) per estudiar l’efecte protector de la melatonina davant d’un parkinsonisme experimental. L’any 2006 va realitzar un segon període postdoctoral a la Unitat de Creixement i Diferenciació Cel·lular de l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica (INRA) a Montpeller (França), on va estudiar la dinàmica i la funcionalitat mitocondrial d’un receptor alternatiu a l’hormona tiroidal (P43). L’any 2008 va tornar a Tarragona per formar part del Grup de Recerca en Nutrigenòmica, des del qual ha participat activament en investigacions relacionades amb l’efecte beneficiós de compostos bioactius sobre diferents malalties metabòliques, així com en recerca en l’àmbit de la crononutrició. També ha dut a terme col·laboracions en àmbits d’investigació com la quimioinformàtica, la química mèdica i la toxicologia. Té una gran vocació docent i investigadora i també sent un gran interès per la divulgació científica.

 

L’any 2020 vam estrenar la Secció de la SCB a la Catalunya Sud, organitzant un cicle de conferències sobre diversos àmbits científics com la toxicologia mediambiental, la nutrició molecular i la biomedicina, que són tres eixos vertebradors de la recerca, el coneixement i la indústria del nostre territori.

Formen també part de l’equip els membres següents: Antoni Castro Salomó, Josep Ribalta Vives i Marta Romeu Ferran.

 

31 de març de 2022

II JORNADA DE BIOLOGIA DE LA CATALUNYA SUD

8 d’abril de 2021

I JORNADA DE BIOLOGIA DE LA CATALUNYA SUD