Vídeo resum

El claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir la 5a Nit de la Biologia, l’entrega dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte va ser conduït pel Dr. Josep Clotet i presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Montserrat Corominas, presidenta de la SCB; Anna Meseguer, cap de l’Àrea d’Operacions i Relacions Institucionals de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, i Júlia Miralles, assessora de ciència i universitats de l’Ajuntament de Barcelona. La 5a Nit de la Biologia va comptar amb la presència dels finalistes dels premis i els membres del comitè directiu i coordinadors de la SCB.

Josep Clotet

 

 

 

 

Montserrat Corominas

Joandomènec Ros

Anna Messeguer

Júlia Miralles de Imperial

Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en sis categories diferents: Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, Premi SCB Article Científic, Premi SCB Divulgació, Premi SCB Jove Investigador/a, Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat i Premi SCB Start-Up, aquest últim creat en aquesta darrera edició.

Més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica, els socis i el públic en general. Enguany, però, el cinquè aniversari ha hagut de ser un acte a petita escala a causa de l’epidèmia de COVID-19, per tal de complir les mesures decretades per la Generalitat de Catalunya (distància de seguretat, rentat de mans, control de temperatura i ús de mascareta). Els seus organitzadors, però, han volgut que fos accessible a tothom i, per això, l’han retransmès en directe a través del canal de YouTube de l’IEC.

L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació és el del guanyador del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, el Dr. Francesc Xavier Avilés i Puigvert, director del grup de recerca Enginyeria de Proteïnes i Proteòmica de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor emèrit del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular d’aquesta mateixa universitat. Avilés és un nom clau en els camps de la biologia estructural i la biofísica de proteïnes, tant a Catalunya com en l’àmbit internacional, i ha combinat la recerca i la formació, dues tasques que ha desenvolupat amb excel·lència.

 

 

El Premi SCB Article Científic va recaure en María Isabel Hernández Alvarez, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, pel treball «Deficient endoplasmic reticulum-mitochondrial phosphatidylserine transfer causes liver disease», publicat a la prestigiosa revista científica Cell.

 

La guanyadora del Premi SCB Divulgació va ser Janire Salazar Villacorta, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar, per la creació del taller de simulació d’una immersió en un submarí tripulat per a estudiar els ecosistemes marins «Building a new ocean literacy approach based on a simulated dive in a submarine: A multisensory workshop to bring the deep sea closer to people», publicat a la revista Frontiers in Marine Science.

 

El Premi SCB Jove Investigador/a va ser concedit a Maria Gomis González, de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball Neurobiological mechanisms involved in memory function and dysfunction: Focus on the endocannabinoid system and associated signalling pathways.

 

El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat va ser per a Èlia Martínez Estela, de l’Institut Ronda de Lleida, pel treball Estudi de plagues agrícoles amb l’ajut de la Biologia Molecular. Es van concedir dos accèssits a Pau Martínez Veciana i Laura Salvadó Bautista, pels treballs La mutació BRAF V600E en el melanoma cutani: un estudi bioinformàtic i Un laboratori DIY.

 

El Premi SCB Start-Up va reconèixer l’avançament tecnològic i la millora en la pràctica mèdica que representarà el projecte MiWEndo, presentat per MiWendo Solutions, SL, un nou dispositiu mèdic dirigit a la detecció precoç del càncer colorectal, amb l’objectiu final de reduir la incidència d’aquesta malaltia i la mortalitat que en deriva.

 

Van cloure la 5a Nit de la Biologia els parlaments de les autoritats que presidien l’acte i l’actuació musical del saxofonista Xavi López, de l’Escola de Música de l’Alt Penedès.

 

 

…….…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

BASES

 

Premi SCB Trajectòria professional Leandre Cervera

S’atorga al que es consideri el professional més rellevant en l’estudi de les ciències de la vida que hagi destacat per la seva trajectòria, que es consideri que ha contribuït de manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques en els territoris de parla catalana al llarg de la seva trajectòria professional, en qualsevol dels seus àmbits (docent, investigador, empresarial…) i que es consideri que representa els valors morals, ètics i d’esforç de la Societat Catalana de Biologia.

Qui s’hi pot presentar?

Els candidats no es poden presentar a títol individual, sinó que han de ser proposats per institucions científiques, acadèmiques, culturals, o bé per col·lectius de professionals relacionats amb les ciències biològiques. Els candidats han d’haver estat clarament relacionats amb el territori de parla catalana bé sigui per naixement, formació o per haver desenvolupat una part significativa de la seva activitat professional en aquests territoris.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari en què caldrà explicar els mèrits dels candidats i els motius pels quals se’ls proposa, en una extensió màxima de mil paraules. També cal enviar el currículum actualitzat del candidat en format lliure. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de l’SCB, o bé pujant-les en el propi formulari.

Com es forma el jurat?

El Premi a la Trajectòria Científica és votat, per majoria simple, per un comitè format per a) els membres en actiu del Consell Directiu de la SCB, i b) els presidents anteriors del Consell Directiu de l’SCB. D’aquest comitè, només quatre cinquenes parts (triades per sorteig) tindran dret de vot. Els candidats seran primàriament els que hagin presentat les diverses institucions científiques durant el període de recepció de candidatures. Excepcionalment, i atesa la naturalesa eminentment honorífica i personal del premi, els membres del comitè poden presentar candidatures addicionals de manera individual, sempre que el candidat presentat no estigui afiliat a cap de les institucions que han presentat candidatura (això preveu també la situació en què no se n’hagi presentat cap), i amb la condició de quedar-se sense dret de vot des d’abans del sorteig.

Quina dotació té el premi?

El premi no té dotació econòmica. Es lliurarà una estàtua i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Article científic

S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2019). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters (http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/). El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana. El premi s’atorga a tots els autors de l’article.

Qui s’hi pot presentar?

Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Divulgació

S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques durant l’any 2019.

No es consideraran susceptibles del premi blogs de divulgació, ja que no es consideren una obra per si mateixos, sinó un mitjà que pot recollir diferents treballs. Sí que es pot presentar, però, l’autor d’una obra penjada al blog, ja que és un mitjà de divulgació completament vàlid.

Qui s’hi pot presentar?

Persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques -tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet— en llengua catalana i durant l’any natural anterior a la data de publicació del premi (és a dir, des de l’1 de gener 2019 i fins al 31 de desembre de 2019).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i s’han d’enviar telemàticament. El material també es pot enviar per correu postal si es considera necessari.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, que en aquest cas inclou professionals del món de la comunicació (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria), i en triaran el treball guanyador.

Quins són els criteris de valoració?

El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic. Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor Extern, que triarà el treball guanyador.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Jove investigador/a

S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès.

Qui s’hi pot presentar?

Qualsevol investigador que, amb un màxim de 35 anys en el moment de dipositar la tesi, hagi estat guardonat amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2017-2018 per aquesta edició).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari , i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes s’han d’enviar a través del mateix formulari.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran la tesi guanyadora. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Treball de Recerca de batxillerat

S’atorga a l’autor/a del millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques presentat en un centre d’ensenyament secundari dels territoris de parla catalana i desenvolupat al llarg del curs escolar corresponent a la convocatòria. Els candidats han de ser proposats per un professor/a del centre d’ensenyament. Els membres de la Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia (SCB) escolliran tres treballs, que seran traslladats al Comitè Assessor Extern de la SCB, que, conjuntament amb el Consell Directiu, en triarà el guanyador.

El Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat pretén promoure i valorar la recerca en ciències biològiques entre els estudiants de secundària i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general en el marc de la Nit de la Biologia.

Qui s’hi pot presentar?

 • Qualsevol alumne/a matriculat de segon curs de batxillerat en un centre educatiu de Catalunya  durant el curs escolar 2019-2020.
 • Els alumnes participants hauran de ser seleccionats prèviament pel tutor/a del treball de recerca, que és qui farà la inscripció.

Quin treball s’hi pot presentar?

 • El treball de recerca ha de ser individual.
 • Cada centre podrà presentar un màxim de dos treballs (tres si el centre és soci de la SCB)
 • La temàtica ha d’estar centrada en la recerca en ciències biològiques.
 • Ha d’estar redactat en català, encara que originalment s’hagi escrit en una altra llengua
 • La seva extensió no pot superar les cinquanta planes
 • La metodologia que s’accepta es pot basar en:
  • treballs descriptius i de catalogació de dades,
  • treballs explicatius i de plantejament d’una hipòtesi,
  • treballs comparatius,
  • estudis de cas en què es fa la recerca i la comprensió de particularitats significatives,
  • treballs de disseny i producció, i
  • altres modalitats relacionades amb el treball habitual en aquest àmbit de la ciència.

Com s’hi han de presentar?

Els participants han de lliurar la memòria dels treballs de recerca que es presentin al concurs en format electrònic, en un únic fitxer en format PDF, on no pot figurar cap dada de l’autor/a, tutor/a ni del col·legi o institut al qual pertanyi, per mitjà del formulari.

En la primera pàgina hi ha d’haver un resum del treball.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h.

El nom del guanyador/a es farà públic durant la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

 • Els membres de la Secció d’Ensenyament de la SCB faran la tria dels tres treballs finalistes.
 • La tria del treball guanyador la faran conjuntament el Consell Directiu de la SCB i el Consell Assessor específic dels Premis SCB.
 • La decisió del jurat serà inapel·lable.

Quins són els criteris de valoració

El jurat avaluarà els treballs de recerca tenint en compte els criteris següents:

   • L’originalitat i la concreció del plantejament i del tema.
   • La correcció metodològica: l’adequació dels mitjans i les tècniques emprats al llarg del treball amb els objectius del treball.
   • La correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a què s’arriba i el seu rigor científic.
   • La qualitat lingüística i la presentació de la memòria.
   • El rigor bibliogràfic i la citació de les fonts consultades.
   • La referència a la procedència i l’autoria de les imatges i il·lustracions utilitzades.
   • L’argumentació i la profunditat del contingut.
   • La idoneïtat de les fonts d’informació i la capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.
   • Els criteris ètics a l’hora d’abordar el tema i la metodologia emprada.

Quina dotació té el premi?

  • Es lliurarà un diploma en paper a tots els finalistes.
  • Es lliurarà un diploma en paper al guanyador/a.
  • Es lliurarà una tauleta digital al guanyador/a.
  • Es lliurarà un xec regal de cent euros (100 €) al segon i al tercer classificats.

Premi SCB Start-up

S’atorga en reconeixement de la millor start-up per a fomentar la innovació i l’emprenedoria dins del sector biotecnològic o de ciències biològiques en l’àmbit local i regional.

No hi ha una definició acceptada universalment de què és una start-up. Per tant, aquí utilitzarem la següent: «Una start-up és una empresa emergent, amb una gran capacitat de canvi, que desenvolupa productes o serveis, de gran innovació, altament desitjats o requerits per la societat, amb l’objectiu de créixer ràpidament i cobrir una clara necessitat existent.»

Qui s’hi pot presentar?

Start-ups del sector biotecnològic o de ciències biològiques que estiguin en fase de desenvolupament d’un producte o servei i que hagin estat fundades a Catalunya o en regions de parla catalana en els darrers cinc anys (data de fundació posterior a l’1 de gener de 2015).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari i s’han d’enviar, juntament amb els documents detallats a continuació, per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

S’haurà d’adjuntar un vídeo amb una micropresentació o elevator pitch (d’un minut, com a màxim) i un document (de tres pàgines, com a màxim) que inclogui el resum executiu del projecte, la descripció del problema, la descripció de la solució que ofereix el producte o servei, l’impacte de la solució, la innovació (cal exposar l’abordatge actual i com la solució proposada el millora) i l’equip que integra la start-up.

Quin és el calendari d’enguany? 

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2020, a les 15 h. El nom del guanyador o guanyadors es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Quins són els criteris de valoració? 

El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri més bones.

Per a fer aquesta selecció es valorarà la necessitat, l’impacte de la solució proposada, la innovació que representa, el benefici per a la població i la capacitat de l’equip de dur el producte o servei al mercat.

Com es forma el jurat? 

Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor Extern, que triaran la start-up guanyadora. En aquest cas inclou professionals del món de l’emprenedoria, l’empresa i la inversió (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria).

Quina dotació té el premi? 

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF), un detall commemoratiu i un diploma acreditatiu.