Julita Oliveras Masramon és doctora en ciències biològiques. Professora a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic.
Responsable del Programa Ciència i Societat (PCiS)- UVic-UCC, on hi ha els dos projectes anomenats 1) Tertúlies de Literatura Científica
(TLC): http://mon.uvic.cat/tlc/ i 2) Premi Llegim Ciència (PLC): http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/ ; El PCiS ha rebut els reconeixements
a) Distinció Jaume Vicens Vives (DJVV) -1/8/2017.
b) Premis de Divulgació Científica de l’ACCC (19/10/2021).
c) Menció M. Encarna Sanahuja Yll-15/9/22–modalitat col·lectiva: projecte “El fil invisible: vertebrant una mirada de gènere en la vida acadèmica preuniversitària i universitària dels estudiants de l’àmbit STEM”. Membre del grup de recerca Bioinformatics and Bioimaging (BI-SQUARED).
Coordinadora de la secció territorial de Vic de la Societat Catalana de Biologia (SCB) des de juny del 2010 fins al curs 23/24, a partir del que es comparteix la coordinació
Marc Llirós Dupré és doctor en Microbiologia per la Universitat de Girona i especialista en ecologia microbiana a diversos ambients (des de llacs fins a microbiota intestinal). Fruit de la seva trajectòria científica i a la diversitat d’entorns de treball, té un ampli bagatge a nivell local i internacional, tant científic com acadèmic. Actualment és cap del Departament de Biociències a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i està adscrit al grup de recerca BI-SQUARED (http://urecerca.uvic.cat/CawDOS?id=b084926f92625887&idioma=ca&tipo=grupo).
Montserrat Capellas Herm, és doctora en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professora en l’àmbit de la biologia i fisiologia vegetals als graus de Biociències de la UVic-UCC. Membre del grup de recerca.
Actualment és la responsable de Comunicació de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC.
Des de la secció Vic de la SCB, curs rere curs, es proposa donar continuïtat en el Programa Ciència i Societat de la UVic-UCC, que és una proposta d’innovació docent, amb la finalitat de promoure la lectura de llibres de divulgació científica; a partir de lectures amenes i reflexives ens apropem a la ciència més actual, i conèixer a l’autoria:
- Projecte Tertúlies de Literatura Científica (TLC): llibres d’assaig i dossiers; lectures per aprendre ciència i l’oportunitat de conèixer als escriptors/científics que han escrit l’obra; es proposen llibres d’assaig de ciència i/o tecnologia a estudiants universitaris, preuniversitaris, de cicles formatius, el públic en general.
- Projecte Premi Llegim Ciència (PLC): novel·la de l’àmbit de Ciència i/o Tecnologia; lectura i redacció d’un relat; dirigit a 3r i 4t d’ESO; treball transversal entre professorat de centres de secundària de ciències, de català, humanitats, tecnologia; el dia del certamen literari i entrega de premis es poden conèixer els científics/escriptors que han escrit la novel·la.
Curs rere curs es decideix cadascun dels programes (TLC, PLC) a presentar, a partir d’una comissió de treball formada per professorat universitari, professorat de centres de secundària, editorials, entitats diverses que hi participen, altres.