Coordinadores:

Anna Traveset, IMEDEA, UIB-CSIC, atraveset@imedea.uib-csic.es

Anna Traveset és professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), un centre mixt entre el CSIC i la Universitat de les Illes Balears. Es va llicenciar en biologia a la Universitat de Barcelona l’any 1984 i es va doctorar a la Universitat de Pennsilvània (EUA), després de fer el treball de camp al bosc tropical sec de Costa Rica sobre interaccions entre plantes i animals. Després de doctorar-se, el 1989, es va incorporar a l’Estació Biològica de Doñana dins l’equip dels doctors Carlos M. Herrera i Pedro Jordano, i l’any 1992 es va traslladar a Mallorca com a becària postdoctoral fins que el 1995 va obtenir la plaça de científica titular. Ha treballat a les Balears des de llavors (tot i que duu a terme estades curtes a Alaska) i ha centrat la seva recerca en temes d’ecologia insular, sempre en el marc de les interaccions planta-animal, especialment en temes de pol·linització i dispersió de llavors. Paral·lelament, ha coordinat projectes i expedicions a altres arxipèlags com les illes Canàries, les Galápagos i les Seychelles. A l’IMEDEA lidera el Laboratori d’Ecologia Terrestre dins el Grup de Recerca en Canvi Global.

El 1996 va rebre el Premi Bartomeu Darder, concedit per la Societat d’Història Natural de les Balears, per la seva contribució a l’estudi de les interaccions planta-animal en aquestes illes. El 2017 se li va concedir el Premi Jaume I en la modalitat de Protecció del Medi Ambient.

 

 

Núria Marbà,  IMEDEA, UIB-CSIC, nmarba@imedea.uib-csic.es

La Núria Marbà Bordalba és Investigadora Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB). Es va llicenciar i doctorar en Biologia a la Universitat de Barcelona els anys 1990 i 1995, respectivament. Va realitzar dues estàncies postoctorals a l’extranger, una a la Universitat de Copenague (Dinamarca) l’any 1995, investigant l’efecte de la vegetació marina en l’hidrodinamisme, i l’altra a l’Institut Nederlandès d’Ecologia (NIOO-KNAW, Holanda) els anys 1996 i 1997, investigant la dinàmica de nutrients en herbeis submarins. L’any 2002, després de 5 anys treballant com a investigadora postdoctoral al CSIC (al Centre d’Estudis Avançats de Blanes -CEAB i a l’IMEDEA), s’incorporà al CSIC com a Científica Titular. Les seves línies de recerca principals són l’ecologia marina i el canvi global. Concretament, investiga (1) la funció i els serveis ecosistèmics que proporcionen els ecosistemes marins dominats per macròfits, sobretot en el marc de la mitigació i adaptació al canvi global, i (2) la resposta dels ecosistemes costaners al canvi global, i (3) contribueix a generar base científica per a definir polítiques de conservació. Ha participat en nombrosos projectes de recerca en el camp de l’ecologia marina, biodiversitat i conservació de zones costaneres temperades (Mediterrani, NE oceà Atlàntic, Austràlia Occidental), tropicals (oceans Índic i Pacífic, Carib) i polars (Groenlàndia).

 

Aquest any 2019 hem estrenat la Secció de la SCB a Balears. Hem organitzat un Cicle de Conferències sobre els efectes del canvi climàtic abordat des d’una perspectiva trans-disciplinària. Han participat en aquest Cicle reconeguts experts catalans i balears en diferents disciplines incloent tant el medi terrestre com l’aquàtic.

 

ACTIVITATS

12 de desembre de 2019

RELACIONS ENTRE QUALITAT DE L’AIRE I CANVI CLIMÀTIC. CAP ON ANEM EN CADA CAS?

20 de novembre de 2019

DELS MARS TROPICALS A LA MEDITERRÀNIA: QUIN ÉS EL FUTUR DELS ESCULLS DE CORALL I ELS BOSCOS ANIMALS DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC

13 de novembre de 2019

INCENDIS FORESTALS EN UN CLIMA CANVIANT

30 d’octubre de 2019

CANVI CLIMÀTIC EN EL MEDI MARÍ: CAUSES, CONSEQÜÈNCIES I REPTES DE FUTUR

14 de juny de 2019

CANVI CLIMÀTIC: EVIDÈNCIES I PROJECCIONS DELS SEUS EFECTES SOBRE LA BIOSFERA