Coordinador:
Roderic Guigó. Investigador del Centre de Regulació Genòmica i professor de la Universitat Pompeu Fabra
Dr. Aiguader, 88.
Telèfon: 933 160 110.
Fax: 933 969 983

Roderic Guigó lidera el grup de recerca Biologia Computacional del Processament de l’RNA, com a part del Programa de Bioinformàtica i Genòmica, del qual és coordinador al Centre de Regulació Genòmica (CRG) des de l’any 2005. Va obtenir el títol de doctor l’any 1988 pel seu treball en mètodes computacionals en ecologia evolutiva, que va portar a terme sota la supervisió del Dr. Jordi Ocaña a la Universitat de Barcelona (UB). Es va traslladar al Dana Farber Cancer Institute i després a la Universitat de Boston, on va fer una estada postdoctoral amb el Dr. Temple F. Smith. Es va interessar per la genòmica computacional, que ha estat des de llavors el seu principal camp d’investigació. El 1992 es va traslladar a Los Alamos National Laboratory, on va ser investigador postdoctotal al Theoretical Biology and Biophysics Group amb el Dr. James W. Fickett. L’any 1994 va tornar a Barcelona per incorporar-se a l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM).

La investigació al laboratori liderat per Roderic Guigó se centra en el desenvolupament de mètodes computacionals per a l’anàlisi de genomes. Roderic Guigó va participar en el Projecte Genoma Humà i ha participat en els projectes del genoma de moltes altres espècies. Actualment el grup participa, entre d’altres, en el projecte ENCODE, que té per objectiu desxifrar el significat biològic de la seqüència del genoma, i en el Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC).

A part de la seva activitat investigadora, Roderic Guigó té una gran implicació en activitats de formació. Imparteix nombrosos cursos i conferències al llarg de l’any, i coordina i ensenya l’assignatura de bioinformàtica a la Universitat Pompeu Fabra.

Roderic Guigó va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona a la seva trajectòria investigadora l’any 2002 i una altra vegada deu anys després, l’any 2012, i és membre del Comitè Científic Assessor de l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL-Alemanya) i de l’European Bioinformatics Institute (EBI-Regne Unit), entre d’altres.

L’aproximació computacional ha esdevingut essencial en la recerca en Biologia, i la Bioinformàtica o la Biologia Computacional són ja disciplines científiques establertes i reconegudes arreu del món. La secció de Biologia Computacional i Bioinformàtica té com a objectiu afavorir la interacció entre els científics que es dediquen a aquesta disciplina en el nostre país, així com atreure investigadors d’àmbits teòrics (matemàtiques, estadística, física, etc) i computacionals relacionats amb la biologia. L’activitat més important és l’organització de les jornades de Bioinformàtica, en col·laboració amb “Bionformatics in Barcelona”.

Taula resum de les Jornades de Bioinformàtica i Genòmica (PDF)