La SCB va celebrar la 1a Nit de la Biologia

Joan Massagué, David M. Alba, Robert Cilleros, Jaume Llistosella, Antoni Sànchez-Cuxart i

Eva M. Novoa van ser distingits amb els cinc guardons de la SCB

Fotos Nit Bio Premsa

Vídeo resum

Tots premiats

Dolores Pardo (mare d’Eva M. Novoa), Antoni Sánchez-Cuxart, Jaume Llistosella, Jaume Casals (rector de la UPF), Robert Cilleros, David M. Alba, Arcadi Navarro (Secretari d’Universitats i Recerca), Joan Massagué i Josep Clotet (president de la SCB)

 

El dia 7 de juliol, la Societat Catalana de Biologia va celebrar, a l’auditori i a les terrasses del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), la primera edició de la Nit de la Biologia.

L’acte fou conduit per Cristina Sáez, reconeguda periodista científica, i va distingir, en un ambient de caire festiu, tot un seguit de professionals i estudiants de la biologia que han contribuït, amb llur tasca, al desenvolupament i a la difusió d’aquest àmbit de la ciència dins del territori de parla catalana. Els premis, cinc en total, neixen amb el propòsit de convocar-se anualment i d’esdevenir una cita de referència per a tota la comunitat científica del país.

Durant la benvinguda, Sáez destacà que entre la primera sessió de la SCB, un vespre d’hivern del 1912 al Laboratori Municipal de Barcelona, i la celebració de la iniciativa que ahir va aplegar prop de dues-centes persones, hi havia cent cinc anys d’història carregats de la tenacitat i l’ambició que han convertit la Societat Catalana de Biologia en la més nombrosa i activa de totes les filials de l’Institut d’Estudis Catalans, i en un referent indiscutible per a la cultura científica del nostre país.

Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, institució amfitriona de la Nit, i Josep Clotet, president de la SCB, obriren els parlaments institucionals destacant la idoneïtat de la nova iniciativa, felicitant els finalistes i agraint les cent disset candidatures presentades als diversos premis. Per a les lectures dels veredictes, dictats per membres del Comitè Assessor Extern a proposta del Consell Directiu de la SCB, i l’entrega dels guardons, Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Arcadi Navarro, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, s’afegiren a la taula presidencial de l’acte, a prop de les peces commemoratives que van rebre tots els guardonats, realitzades per Jordi Piqué, artista del taller SOKA.

El premi al treball de recerca de batxillerat fou concedit a Robert Cilleros Mañé, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, pel treball La bioacumulació i biomagnificació del mercuri, que es va proposar determinar quins factors influeixen en la concentració de mercuri present en diferents peixos de consum humà, i fer un balanç entre els avantatges que comporta la incorporació a la dieta de certs nutrients essencials i els desavantatges que pot representar per a la salut el consum de peix contaminat.

El premi al jove investigador el va rebre Eva M. Novoa Pardo, del Laboratori de Traducció Genètica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i doctora per la Universitat de Barcelona, pel treball Evolution of the gene translation machinery and its applications to drug discovery, que ha contribuït al coneixement en el camp de la traducció de proteïnes i la regulació posttranscripcional. Concretament, la seva recerca es va centrar en l’estudi de les modificacions dels RNA de transferència i com aquestes influencien l’estructura i la composició de més de cinc-cents genomes.

El premi a la divulgació científica fou atorgat a Jaume Llistosella Vidal i Antoni Sànchez-Cuxart, pel treball Guia il·lustrada per a conèixer els arbres, publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona, un treball que recull un total de dos-cents cinquanta-un arbres del nostre país. El Comitè Assessor en va destacar la detallada definició de cada espècie i les extraordinàries imatges de branques, fulles, flors i fruits, que fan que el reconeixement de cada arbre sigui una experiència molt gratificant.

El premi a l’article científic va destacar la recerca de David M. Alba, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel treball «Miocene small-bodied ape from Eurasia sheds light on hominoid evolution». L’article presenta el descobriment, a l’Alt Penedès, del fòssil d’un ancestre comú a tots els primats, que podria ser més proper als petits primats que coneixem avui que no pas als grans primats. El treball, publicat a la revista Science, ha tingut un gran ressò internacional.

Finalment, la Societat Catalana de Biologia lliurà el premi a la trajectòria professional, que distingí el compromís i la tasca científica, mundialment reconeguda, de Joan Massagué i Solé, director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York. El doctor Massagué, farmacèutic i doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona, va iniciar la seva aventura per les Amèriques el 1979, primer a la Universitat de Brown, posteriorment a la Universitat de Massachusetts, i més tard al Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York, on exerceix el càrrec de director des de l’any 2014. Des dels Estats Units, Joan Massagué ha estat vinculat a importants institucions del nostre país, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. La seva tasca, crucial a l’hora d’entendre el càncer i la metàstasi, ha estat plasmada en un total de tres-cents vint-i-sis papers, distingida amb més de vint-i-cinc guardons, i reconegut, l’any passat, com a Highly Cited Researchers per Thomson Reuters.

Per acomiadar l’acte, i abans de continuar la celebració de la Nit de la Biologia a la terrassa del PRBB, Joandomènec Ros i Arcadi Navarro van pronunciar unes paraules de comiat i, sobretot, de felicitació als premiats, i van encoratjar la SCB a seguir perseverant en l’organització de la Nit de la Biologia, amb l’objectiu de convertir-la en una cita clau per als científics i, també, en un escenari des d’on divulgar la biologia a tota la societat.


 

La Nit de la Biologia és la iniciativa amb què la Societat Catalana de Biologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) vol celebrar —juntament amb la comunitat científica, els socis i simpatitzants de l’entitat, i el públic en general— els avenços acomplerts durant l’any en curs pels professionals i els estudiosos de les ciències biològiques del territori de parla catalana. Durant l’acte, i en el marc d’una recepció i d’un bufet, la Societat Catalana de Biologia farà entrega dels premis. Enguany, l’acte se celebrarà el proper 7 de juliol, a les vuit del vespre, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF serà l’amfitrió de la Nit de la Biologia 2016.

Els Premis de la SCB

La Societat Catalana de Biologia convoca aquests guardons amb la finalitat de premiar els agents —persones o institucions— que més han contribuït al desenvolupament i la difusió de les ciències biològiques dins del territori de parla catalana durant el darrer any.


Un cop finalitzat el termini de presentacions, hem rebut un total de 117 candidatures entre les diverses categories de premis