GUANYADORA

Roni H. G. Wright,

pel treball

«ADP-ribose–derived nuclear ATP synthesis by NUDIX5 is required for chromatin remodeling»,

publicat a la revista Science el 3 de juny de 2016

Fotografia: La guardonada Roni H. G. Wright i Josep Clotet, president de l’SCB

Aquest treball representa una important aportació en recerca bàsica, perquè descobreix un nou mecanisme molecular de generació de grans quantitats d’ATP (la molècula de canvi energètica cel·lular) en el nucli cel·lular, per tal de remodelar la cromatina i estimular la transcripció del genoma, un procés molt rellevant quan les cèl·lules creixen molt ràpidament, com ocorre en el càncer. Abans d’aquest article, sempre s’havia pensat que l’ATP que es consumeix al nucli provenia dels mitocondris i, per tant, del citoplasma. El treball, molt complet i multidisciplinari, obre noves portes d’intervenció terapèutica antitumoral.

 

Bases del premi


S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2016 —cal especificar si és publicació en paper o en línia). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters (http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/). El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana. El premi s’atorga a tots els autors de l’article.

Qui s’hi pot presentar?

Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules. Les propostes s’han d’enviar, o bé directament, o a través de wetransfer, al correu electrònic de la SCB: scb@iec.cat.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar els treballs a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2017, a les 15h.

El 31 de Maig es faran públics els noms del tres articles finalistes a la pàgina web de la SCB, i el nom dels guanyadors es faran públics en la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF).