Coordinadors: Javier del Campo i Eduard Torrents


Javier del Campo, Dept. de Biologia Marina i Oceanografia, Institut de Ciències del Mar, Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49, Barcelona. A/e: jdelcampo@icm.csic.es

 

La meva carrera va començar el 2006 a l’Institut de Ciències del Mar (ICM – CSIC) (http://icm.scis.es) i a la Universitat de Barcelona (http://www.ub.esu) on vaig obtenir el meu doctorat el 2011. Després, em vaig traslladar al Multicellgenome Lab (http://multicellgenome.com/) a l’Institut de Biologia Evolutiva (www.ibe.upf-csic.es) on vaig fer un primer postdoc (2011-2013). L’any 2013 vaig incorporarme al Keeling Lab (http://www3.botany.ubc.ca/keeling/) a la Universitat de British Columbia (http://www.ubc.ca) a Vancouver, Canadà, per a un segon postdoc. Després de prop de quatre anys allà vaig tornar a Barcelona a l’ICM -CSIC on actualment sóc investigador Juan de la Cierva des del maig de 2017.

Després de gairebé una dècada centrat en l’estudi de la l’ecologia i l’evolució de les comunitats de micro-eucarionts en diferents ambients de vida lliure, he passat a incorporar també l’estudi de micro-eucariotes associats a animals. La meva recerca està centrada actualment en l’impacte que els efectes del canvi climàtic, per exemple l’increment de temperatures o l’acidificació dels oceans, tenen sobre els microbiomes d’animals amb un important pes ecològic en medis marins com són els coralls o el zooplàncton, amb un particular interès en la fracció eucariota d’aquest microbiomes.

 

Eduard Torrents, Institut de Bioenginyeria de Catalunya, Parc Científics de Barcelona, Carrer Baldiri i Reixach 10-12, Barcelona. A/e: etorrents@ibecbarcelona.eu

 

Vaig acabar el doctorat el 2001 a l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant aquest període vaig estar dinou mesos al laboratori del professor Peter Reichard, a l’Institut Karolinska (Estocolm, Suècia). Després de la defensa de la tesi, em van concedir una beca postdoctoral (Ministeri de Ciència i Innovació, 2003) per a unir-me al laboratori de la professora Britt-Marie Sjöberg, a la Universitat d’Estocolm. L’any 2006, després d’una selecció molt competitiva, vaig aconseguir tres places de professor associat (tenure track assistant professor) en diferents institucions de recerca: a la Universitat d’Estocolm (al Departament de Biologia Molecular i Genòmica Funcional i al Departament de Genètica, Toxicologia i Microbiologia) i també a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), a Barcelona. Vaig tornar a l’IBEC el 2007 amb un contracte Ramón y Cajal i vaig tenir l’oportunitat de consolidar la meva línia de recerca, com a investigador principal, per mitjà de dos projectes: un d’àmbit nacional, finançat pel FIS (Institut de Salut Carlos III), i l’altre d’àmbit europeu, obtingut dins del programa PathoGenoMics ERA-NET (2009-1912), format el  grup de recerca d’infeccions bacterianes i teràpies antimicrobianes (www.ibecbarcelona.eu/bactinf). El 2012 vaig obtenir una plaça de cap de grup júnior a l’IBEC, on em vaig consolidar finalment com a cap de grup sènior (2016), després d’una avaluació internacional molt competitiva. De fet, durant aquests anys he pogut incrementar la capacitat del meu grup de recerca mitjançant diferents projectes competitius del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (Retos), el programa CaixaImpulse de l’Obra Social “la Caixa” i el PoC Plus Program, finançat per l’Institut Europeu de Salut Tecnològica. La recent menció d’excel·lència de l’IBEC per mitjà del programa Severo Ochoa (MINECO) contribueix a augmentar la competitivitat i la visibilitat del meu grup, que ha anat creixent en els últims anys. En els darrers cinc anys, he publicat vint-i-cinc articles d’investigació originals, dels quals disset estan en el primer quartil; cinc, en el primer decil, i dos són articles no indexats. He de destacar que en el meu laboratori també fem una recerca translacional, amb la presentació de patents internacionals, projectes industrials i projectes específics en aquest punt.

En general, la meva activitat científica per al futur es basa a: I) comprendre el mecanisme molecular de les infeccions bacterianes i la formació de biofilms, I) identificar, caracteritzar i estudiar diferents molècules antibacterianes, incloent-hi noves dianes, i III) dissenyar aplicacions de bioenginyeria i nanomedicina a la microbiologia.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

La Secció de Microbiologia de la Societat Catalana de Biologia és una de les dues primeres Seccions que van iniciar el procés d’especialització de les activitats de la SCB.

Va començar les seves activitats en la dècada del 1980, i des del primer moment va convocar reunions i activitats entre els microbiòlegs de molts diferents centres i universitats dels Països Catalans.

Des del 1990 fins al 2004 va organitzar quinze CAEM (Curs Anual d’Ecologia Microbiana), un curs pràctic d’una setmana de durada sobre ecologia microbiana realitzat al delta de l’Ebre o a La Camarga.

Des del 2004 organitza els RECAM (Reunió Científica Anual de Microbiologia), amb l’objectiu de presentar conjuntament el treball dels diferents laboratoris i centres de microbiologia catalans.

La Secció ha desenvolupat sessions mensuals i extraordinàries al llarg del curs acadèmic, moltes d’elles en col·laboració amb la Secció d’Ecologia Aquàtica.

Finalment, la Secció ha organitzat en diferents ocasions conferències impartides per investigadors estrangers de reconegut prestigi, i part dels seus socis han fet visites a universitats i centres de recerca de diferents contrades dels Països Catalans (de Catalunya, País Valencià, Banyuls de la Marenda i l’Alguer).

També publica, en coordinació amb la Sociedad Española de Microbiología, la revista International Microbiology, que ocupa una molt bona posició dins les revistes europees del seu àmbit de la microbiologia general.