Coordinador:
Jordi Mas-Castellà

La Secció de Microbiologia de la Societat Catalana de Biologia és una de les dues primeres Seccions que van iniciar el procés d’especialització de les activitats de la SCB.

Va començar les seves activitats en la dècada del 1980, i des del primer moment va convocar reunions i activitats entre els microbiòlegs de molts diferents centres i universitats dels Països Catalans.

Des del 1990 fins al 2004 va organitzar quinze CAEM (Curs Anual d’Ecologia Microbiana), un curs pràctic d’una setmana de durada sobre ecologia microbiana realitzat al delta de l’Ebre o a La Camarga.

Des del 2004 organitza els RECAM (Reunió Científica Anual de Microbiologia), amb l’objectiu de presentar conjuntament el treball dels diferents laboratoris i centres de microbiologia catalans.

A més, durant els primers dies de cada any, celebra una sessió especial que reuneix alumnes dels últims cursos de biologia de la UB i de la UAB, i investigadors de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC, a la Barceloneta.

A més d’aquestes reunions anuals, la Secció desenvolupa sessions mensuals i extraordinàries al llarg del curs acadèmic, moltes d’elles en col·laboració amb la Secció d’Ecologia Aquàtica.

Finalment, la Secció ha organitzat en diferents ocasions conferències impartides per investigadors estrangers de reconegut prestigi, i part dels seus socis han fet visites a universitats i centres de recerca de diferents contrades dels Països Catalans (de Catalunya, País Valencià, Banyuls de la Marenda i l’Alguer).

Actualment publica una secció permanent de la revista trimestral de divulgació biològica Omnis cellula, titulada “El Racó del Microbi”, on es tracten temes d’interès actual de la microbiologia i dels diferents microorganimes.

Finalment, també publica, en coordinació amb la Sociedad Española de Microbiología, la revista International Microbiology, que ocupa una molt bona posició dins les revistes europees del seu àmbit de la microbiologia general.