La 6a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2020

La Societat Catalana de Biologia entrega a l’IEC els Premis SCB en un acte a porta tancada

Vídeo resum

 

 

Ahir, 16 de setembre, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir la 6a Nit de la Biologia, l’entrega dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte va ser conduït pel doctor Salvador Macip i presidit per Pere Puigdomènech, president la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. També hi van participar Montserrat Corominas, presidenta de la SCB; Jordi Barquinero, vicepresident primer de la SCB, i Júlia Miralles de Imperial, delegada de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència dels finalistes dels premis, els membres del comitè directiu i diversos coordinadors de la SCB.

 

      

 

Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en sis categories diferents: Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, Premi SCB Article Científic, Premi SCB Divulgació, Premi SCB Jove Investigador/a, Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat i Premi SCB Start-Up.

Més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica, els socis i el públic en general. Enguany, un cop més, l’acte s’ha adaptat a les mesures contra l’epidèmia de COVID-19, per la qual cosa el nombre d’assistents era limitat. Els seus organitzadors, però, van voler que l’acte fos accessible a tothom i, per això, es va retransmetre en directe pel canal de YouTube de l’IEC.

L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació era el del guanyador del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, el doctor Francesc Artigas, professor ad honorem a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), on ha estat director del Departament de Neuroquímica i Neurofarmacologia des del 1995. Pertany també al CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), del qual va ser un dels membres fundadors. El doctor Artigas ha desenvolupat una intensa activitat investigadora en l’àmbit de les malalties mentals: n’ha estudiat les bases neurobiològiques i n’ha millorat els tractaments. Ha creat un model de recerca en salut mental amb una sòlida base de neurociències, en el qual destaca el caràcter pioner i innovador de les seves idees i de les aproximacions experimentals emprades i el fort caràcter translacional de la seva recerca.

El Premi SCB Article Científic es va atorgar a Verena Ruprecht, investigadora al Centre de Regulació Genòmica, pel treball «The nucleus measures shape changes for cellular proprioception to control dynamic cell behavior», publicat a la prestigiosa revista científica Science. Va recollir el premi Valeria Venturini

El guanyador del Premi SCB Divulgació va ser Josep Lloret, director de la Càtedra Oceans i Salut Humana i investigador de la Universitat de Girona, per la creació del documental La meva amiga la mar, emès en una trentena de televisions locals a Catalunya i Espanya i en diversos festivals de cinema científic.

El Premi SCB Jove Investigador/a es va concedir a Sergi Sayols Baixeras, de la Universitat Pompeu Fabra, per la tesi doctoral DNA methylation and its relationship with lifestyle, environmental and cardiovascular risk factors.

El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat es va atorgar a Júlia Aguilar Garcia, de l’Institut Alzina de Barcelona, pel treball Causes ecològiques i evolutives de la coloració dels lloros. Es van concedir dos accèssits a Pau Bardi Puigdefàbregas i Biel Batuecas Gel, pels treballs Dins els pèls de Xebo: la conducta d’un goril·la dominant en captivitat i ‘Hox’: mosques i humans. Estudis dels gens ‘hox’ en ‘Drosophila melanogaster’, útils per a posteriors recerques biomèdiques?

 

L’empresa guardonada amb el Premi SCB Start-Up va ser Pulmobiotics, SL, que pretén desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries basant-se en l’ús de bacteris pulmonars atenuats per tal d’exposar antígens o bé dirigir fàrmacs al teixit pulmonar afectat d’una manera controlada, continuada i local.

Van cloure la 6a Nit de la Biologia els parlaments de les autoritats que presidien l’acte i l’actuació d’Alba Bold & Zombie Mois, un duet artístic barceloní que fusiona música, dansa, interpretació i humor.

 

 

BASES

Premi SCB Trajectòria professional Leandre Cervera

S’atorga al que es consideri el professional més rellevant en l’estudi de les ciències de la vida que hagi destacat per la seva trajectòria, que es consideri que ha contribuït de manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques en els territoris de parla catalana al llarg de la seva trajectòria professional, en qualsevol dels seus àmbits (docent, investigador, empresarial…) i que es consideri que representa els valors morals, ètics i d’esforç de la Societat Catalana de Biologia.

Qui s’hi pot presentar?

Els candidats no es poden presentar a títol individual, sinó que han de ser proposats per institucions científiques, acadèmiques, culturals, o bé per col·lectius de professionals relacionats amb les ciències biològiques. Els candidats han d’haver estat clarament relacionats amb el territori de parla catalana bé sigui per naixement, formació o per haver desenvolupat una part significativa de la seva activitat professional en aquests territoris. No s’hi podran presentar les persones que siguin membres de l’IEC.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic abans de l’acte de la Nit de la Biologia.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari en què caldrà explicar els mèrits dels candidats i els motius pels quals se’ls proposa, en una extensió màxima de mil paraules. També cal enviar el currículum actualitzat del candidat en format lliure. Les propostes s’han de pujar en el propi formulari.

Com es forma el jurat?

El Premi a la Trajectòria Científica és votat, per majoria simple, per un comitè format per a) els membres en actiu del Consell Directiu de la SCB, i b) els presidents anteriors del Consell Directiu de la SCB. D’aquest comitè, només quatre cinquenes parts (triades per sorteig) tindran dret de vot. Els candidats seran primàriament els que hagin presentat les diverses institucions científiques durant el període de recepció de candidatures. Excepcionalment, i atesa la naturalesa eminentment honorífica i personal del premi, els membres del comitè poden presentar candidatures addicionals de manera individual, sempre que el candidat presentat no estigui afiliat a cap de les institucions que han presentat candidatura (això preveu també la situació en què no se n’hagi presentat cap), i amb la condició de quedar-se sense dret de vot des d’abans del sorteig.

Quina dotació té el premi?

El premi no té dotació econòmica. Es lliurarà una estàtua i un diploma acreditatiu. El premiat impartirà una breu conferència en l’acte de l’entrega de premis.

 

Premi SCB Article científic

S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2020). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters (http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/). El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana. El premi s’atorga a tots els autors de l’article.

Qui s’hi pot presentar?

Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

El Consell Directiu de la SCB escollirà els tres treballs finalistes, que seran traslladats al Consell Assessor Extern, seleccionat ad hoc, qui seleccionarà el treball guanyador.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Divulgació

S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques durant l’any 2020.

No es consideraran susceptibles del premi blogs de divulgació, ja que no es consideren una obra per si mateixos, sinó un mitjà que pot recollir diferents treballs. Sí que es pot presentar, però, l’autor d’una obra penjada al blog, ja que és un mitjà de divulgació completament vàlid.

Qui s’hi pot presentar?

Persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques -tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet— en llengua catalana i durant l’any natural anterior a la data de publicació del premi (és a dir, des de l’1 de gener 2020 i fins al 31 de desembre de 2020).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i s’han d’enviar telemàticament. El material també es pot enviar per correu postal si es considera necessari.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, que en aquest cas inclou professionals del món de la comunicació (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria), i en triaran el treball guanyador.

Quins són els criteris de valoració?

El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Jove investigador/a

S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès.

Qui s’hi pot presentar?

Qualsevol investigador que, amb un màxim de 35 anys en el moment de dipositar la tesi, hagi estat guardonat amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2018-2019 per aquesta edició).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes s’han d’enviar a través del mateix formulari.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

El Consell Directiu de la SCB escollirà els tres treballs finalistes, que seran traslladats al Consell Assessor Extern, seleccionat ad hoc, qui seleccionarà la tesi guanyadora.

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.

 

Premi SCB Treball de Recerca de batxillerat

S’atorga a l’autor/a del millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques presentat en un centre d’ensenyament secundari dels territoris de parla catalana i desenvolupat al llarg del curs escolar corresponent a la convocatòria. Els candidats han de ser proposats per un professor/a del centre d’ensenyament.

El Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat pretén promoure i valorar la recerca en ciències biològiques entre els estudiants de secundària i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general en el marc de la Nit de la Biologia.

Qui s’hi pot presentar?

 • Qualsevol alumne/a matriculat/da de segon curs de batxillerat en un centre educatiu de Catalunya  durant el curs escolar 2020-2021.
 • Els alumnes participants hauran de ser seleccionats prèviament pel tutor/a del treball de recerca, que és qui farà la inscripció.

Quin treball s’hi pot presentar?

 • El treball de recerca ha de ser individual.
 • Cada centre podrà presentar un màxim de dos treballs (tres si el/la tutor/a és soci/sòcia de la SCB)
 • La temàtica ha d’estar centrada en la recerca en ciències biològiques.
 • Ha d’estar redactat en català, encara que originalment s’hagi escrit en una altra llengua
 • La seva extensió no pot superar les cinquanta planes
 • La metodologia que s’accepta es pot basar en:
  • treballs descriptius i de catalogació de dades,
  • treballs explicatius i de plantejament d’una hipòtesi,
  • treballs comparatius,
  • estudis de cas en què es fa la recerca i la comprensió de particularitats significatives,
  • treballs de disseny i producció, i
  • altres modalitats relacionades amb el treball habitual en aquest àmbit de la ciència.

Com s’hi han de presentar?

Els participants han de lliurar la memòria dels treballs de recerca que es presentin al concurs en format electrònic, en un únic fitxer en format PDF, on no pot figurar cap dada de l’autor/a, tutor/a ni del col·legi o institut al qual pertanyi, per mitjà del formulari.

En la primera pàgina hi ha d’haver un resum del treball.

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h.

El nom del guanyador/a es farà públic durant la Nit de la Biologia.

Com es forma el jurat?

 • Els membres de la Secció d’Ensenyament de la SCB faran la tria dels tres treballs finalistes.
 • La tria del treball guanyador la faran conjuntament el Consell Directiu de la SCB i el Consell Assessor específic dels Premis SCB.
 • La decisió del jurat serà inapel·lable.

Quins són els criteris de valoració

El jurat avaluarà els treballs de recerca tenint en compte els criteris següents:

   • L’originalitat i la concreció del plantejament i del tema.
   • La correcció metodològica: l’adequació dels mitjans i les tècniques emprats al llarg del treball amb els objectius del treball.
   • La correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a què s’arriba i el seu rigor científic.
   • La qualitat lingüística i la presentació de la memòria.
   • El rigor bibliogràfic i la citació de les fonts consultades.
   • La referència a la procedència i l’autoria de les imatges i il·lustracions utilitzades.
   • L’argumentació i la profunditat del contingut.
   • La idoneïtat de les fonts d’informació i la capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.
   • Els criteris ètics a l’hora d’abordar el tema i la metodologia emprada.

Quina dotació té el premi?

  • Es lliurarà un diploma en paper a tots els finalistes.
  • Es lliurarà un diploma en paper al guanyador/a.
  • Es lliurarà una tauleta digital al guanyador/a.
  • Es lliurarà un xec regal de cent euros (100 €) al segon i al tercer classificats.

Premi SCB Start-up

S’atorga en reconeixement de la millor start-up per a fomentar la innovació i l’emprenedoria dins del sector biotecnològic o de ciències biològiques en l’àmbit local i regional.

No hi ha una definició acceptada universalment de què és una start-up. Per tant, aquí utilitzarem la següent: «Una start-up és una empresa emergent, amb una gran capacitat de canvi, que desenvolupa productes o serveis, de gran innovació, altament desitjats o requerits per la societat, amb l’objectiu de créixer ràpidament i cobrir una clara necessitat existent.»

Qui s’hi pot presentar?

Start-ups del sector biotecnològic o de ciències biològiques que estiguin en fase de desenvolupament d’un producte o servei i que hagin estat fundades a Catalunya o en regions de parla catalana en els darrers cinc anys (data de fundació posterior a l’1 de gener de 2016).

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari i s’han d’enviar, juntament amb els documents detallats a continuació, per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

S’haurà d’adjuntar un vídeo amb una micropresentació o elevator pitch (d’un minut, com a màxim) i un document (de tres pàgines, com a màxim) que inclogui el resum executiu del projecte, la descripció del problema, la descripció de la solució que ofereix el producte o servei, l’impacte de la solució, la innovació (cal exposar l’abordatge actual i com la solució proposada el millora) i l’equip que integra la start-up.

Quin és el calendari d’enguany? 

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2021, a les 15 h. El nom del guanyador o guanyadors es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

Quins són els criteris de valoració? 

El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri més bones.

Per a fer aquesta selecció es valorarà la necessitat, l’impacte de la solució proposada, la innovació que representa, el benefici per a la població i la capacitat de l’equip de dur el producte o servei al mercat.

Com es forma el jurat? 

Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor Extern, que triaran la start-up guanyadora. En aquest cas inclou professionals del món de l’emprenedoria, l’empresa i la inversió (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria).

Quina dotació té el premi? 

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF), un detall commemoratiu i un diploma acreditatiu.

 

Un/a mateix/a candidat/a no pot optar a més d’un premi