Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

Conviure entre contaminació: pol·lució, salut i malaltia

Jornada de Santa Llúcia 2018

Data: 11 de desembre de 2018, de 17h a 20h

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer, IEC

Organitza: Seccióde Biologia i Societat de l’SCB

Programa final

 

Des de la Secció Biologia i Societat, de l’SCB, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, proposem una nova jornada de Santa Llúcia per a acostar el coneixement científic actualitzat a periodistes i a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir a la jornada. Enguany, volem proposar la difusió d’una problemàtica que, lluny de disminuir, continuar encara incrementant dia a dia: la contaminació.

 

El 10% de les morts al món són causades per la contaminació i l’aire que respirem ja es considera el quart factor de risc de mort. De fet, es calcula que cada any moren unes 600 persones per respirar l’aire de Barcelona

 

No només la contaminació atmosfèrica provocada pels gasos contaminants de centrals de producció elèctrica o fàbriques empobreixen l’aire que respirem fins a fer-nos emmalaltir; la inhalació de partícules en suspensió i d’òxids de nitrogen que emeten vehicles amb motor de combustió, especialment els dièsel, estan associades a importants reduccions de l’esperança de vida. Els efectes sobre la salut són semblants als del tabac però amb la diferència que tots estem exposats a l’aire contaminat, especialment quan ens desplacem d’un lloc a un altre pel carrer. Quins són els efectes directes i indirectes sobre les persones que convivim amb aquest ambient? Com ens afecten a curt i llarg termini? Com se sumen els efectes de la contaminació atmosfèrica amb altres contaminants que incorporem a través dels aliments (els ftalats dels plàstics per a conservar-los, etc.), els productes de neteja, els aerosols i els nostres residus? I què podem fer per pal·liar aquest efecte envers nosaltres?

Dialogarem sobre totes aquestes qüestions amb els ponents de la jornada de Santa Llúcia d’enguany.

Previous post

En calen dos per al tango (assaig sobre l'origen del sexe)

Next post

VI Jornada de Bioinformàtica i Genòmica