Agenda d'activitatsBiologia molecularGeneralSeccionsSLIDEHOME

XXIII Jornada de Biologia Molecular

Llegenda de la imatge

Data: 14 de juny de 2016

Llocs: sales Prat de la Riba i Joan i Pere Coromines, IEC

Organitza: Secció de Biologia Molecular de la SCB

Com fer-se soci i gaudir dels avantatges des d’avui mateix

Més informació (in english)

Pòster

Programa i llibre de resums

Data límit per enviament de resums: 30 de maig de 2016

Amb sessions especialitzades en:

  • biologia de llevats
  • biologia estructural
  • biologia regenerativa i cèl·lules mare
  • biologia molecular (general)

Resum de la XXIII Jornada de Biologia Molecular-2016

El 14 de juny passat es va dur a terme, a la seu de l’IEC, la XXIII Jornada de Biologia Molecular, organitzada per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia (SCB), amb la participació de més d’un centenar d’investigadors i estudiants de doctorat pertanyents a les universitats i als centres de recerca del nostre entorn. S’hi varen presentar dinou comunicacions orals i vint-i-una en format pòster, majoritàriament per part d’estudiants de doctorat, a més dels cinc conferenciants convidats anunciats i una xerrada presentada per la Secció de Biologia i Indústria.

Enguany, el Premi Lluís Cornudella —en memòria d’aquest destacat investigador i impulsor de la Secció de Biologia Molecular de la SCB— a la millor presentació oral per part d’un estudiant de doctorat, votat per tots els assistents, va ser atorgat a Berta Canal, del grup de Francesc Posas de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball titulat «Mrc1 integrates multiple stress signals to prevent genomic instability in S-phase».

També es va atorgar un premi a la millor presentació en format pòster a José Ignacio Rojo, del grup de Teresa Adell de la Universitat de Barcelona-IBUB, pel treball «WNT5-ROR2 and SLIT-ROBO-c signals generate a mutually dependent system to position the CNS along the medio-lateral axis in planarians».

Enguany, els investigadors convidats han estat Cayetano González (de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona), que ha parlat sobre models de càncer en Drosophila i els gens implicats; Francisco Antequera (de l’IBFG de Salamanca), que ha impartit una conferència sobre la importància de la seqüència del DNA pel posicionament dels nucleosomes en llevats; Pia Cosma (del Centre de Regulació Genòmica), que ha parlat del paper de la via Wnt en el manteniment de la pluripotència i de la caracterització de la compactació de la cromatina en cèl·lules mare amb una nova tecnologia microscòpica; Eva Estébanez (de la Universitat de Barcelona-IBUB), que ha exposat la seva feina en la determinació de l’estructura cristal·logràfica del receptor d’andrògens; Angel Raya (del Centre de Medecina Regenerativa de Barcelona), que ha fet una àmplia revisió dels mecanismes de reprogramació cel·lular i la seva utilitat, i, finalment, Immaculada Herrero (de l’empresa MOWoOT), que ha explicat la seva experiència de transició del món de la recerca acadèmica a la creació d’una empresa a partir d’una idea de negoci, en el transcurs de la que ha estat la conferència organitzada per la Secció de Biologia i Indústria. Un any més, hem pogut gaudir d’una jornada amb una elevada qualitat científica i participació per part dels assistents.

 


 

La Secció de Biologia Molecular organitza una trobada anual amb més de vint anys d’història, les Jornades de Biologia Molecular, que tenen per objectiu promoure l’establiment d’interaccions científiques entre els membres de les diferents institucions de recerca de Catalunya, i afavorir especialment la presentació de la recerca dels estudiants de doctorat. Així, el Premi Lluís Cornudella reconeix la presentació oral més destacada d’un treball predoctoral.

En les Jornades també té cabuda la presentació d’investigadors del nostre país o de fora que mantenen una posició de lideratge en el camp en què treballen, i un apartat per a la presentació d’investigadors que treballen en empreses que tenen departaments de recerca i desenvolupament relacionats amb la biologia molecular, amb la col·laboració de la Secció de Biologia i Indústria de la Societat Catalana de Biologia.

A més, com l’any passat, es dedicaran sessions específiques a la biologia molecular de llevats i a la biologia estructural, i enguany s’enceta una sessió dedicada a la biologia regenerativa i cèl·lules mare. La resta de temàtiques al voltant de la biologia molecular també hi són benvingudes, com cada any. Les conferències seran en anglès.

Enguany, els investigadors convidats són els següents:

  • Cayetano González, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), ICREA
  • Eva Estébanez-Perpiñá, de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB)
  • Pia Cosma, del Centre de Regulació Genòmica (CRG), ICREA
  • Ángel Raya, del Centre de Medecina Regenerativa de Barcelona (CMRB), ICREA
  • Paco Antequera, del Instituto de Biología Funcional y Genómica, de Salamanca

Organitzadors: Albert Jordan (Secció de Biologia Molecular SCB; IBMB-CSIC), Josep Vilardell (IBMB-CSIC), Xavier Gomis i Maria Solà (IBMB-CSIC), Teresa Adell (UB) i Ángel Raya (CMRB).

Patrocini: IEC, CliniSciences S.A.S.

Informació de les XXII Jornades de Biologia Molecular 2015


 

Previous post

Metabolisme del teixit adipós en l’obesitat

Next post

13è congrés nacional de micologia