Agenda d'activitatsGeneral

V Jornada de Cromatina i Epigenètica

Data: 10 de març de 2015
Lloc: Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans
Organitzen: Secció de Biologia Molecular de la SCB i Chromatin Club (BCC)
Més informació

Programa i resums de les comunicacions i pòsters

 

L’epigenètica, que estudia com l’ambient i la història d’un individu influeixen sobre l’expressió dels seus gens i com aquests caràcters adquirits es transmeten d’una generació a l’altra sense alterar la seqüència del DNA, és una branca jove de la biologia. Però, malgrat tenir poc més de cinquanta anys d’història, els avenços assolits han esdevingut essencials a l’hora d’entendre, entre d’altres, el desenvolupament i l’heretabilitat de molts tipus de càncers, i han posat de manifest la clara influència que l’entorn i els hàbits tòxics exerceixen sobre l’expressió de la nostra càrrega genètica i, en conseqüència, sobre el comportament de la cèl·lula. Els esforços que diversos grups de recerca d’arreu aboquen per a esclarir aquests mecanismes de modificació química del DNA han traspassat, en poques dècades, l’àmbit de la investigació bàsica, i, a hores d’ara, ja condicionen la pràctica mèdica i són un dels principals focus d’atenció en innovació farmacèutica i biotecnològica.

D’epigenètica i de cromatina —que és l’estructura macromolecular que empaqueta el DNA dins el nucli cel·lular amb la participació de proteïnes— se’n parlarà a bastament el dimarts 10 de març, de les nou del matí a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona). La que serà la cinquena edició de la Jornada de Cromatina i Epigenètica anual de la Societat Catalana de Biologia (SCB) ha aconseguit una xifra d’èxit de més de cent trenta investigadors inscrits i ha estat organitzada per la Secció de Biologia Molecular de la SCB, filial de l’IEC, en estreta col·laboració amb el Barcelona Chromatin Club (BCC). Per part de la SCB, la coordinació de la Jornada ha estat a càrrec d’Albert Jordan, investigador de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, i per part del BCC, de Sonia Forcales i de Marcus Buschbeck, científics de l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC).

El programa científic s’estructurarà en un total de quatre sessions, en què s’aniran desgranant, a partir de xerrades de científics convidats i de l’exposició de pòsters dels participants, els resultats més innovadors dels investigadors catalans que treballen en aquest àmbit de la recerca biològica i biomèdica. Entre d’altres, s’abordaran diversos aspectes de la biologia de les proteïnes histones i dels mecanismes pels quals les seves modificacions desemboquen en malalties; també s’analitzarà l’arquitectura epigenètica de la cèl·lula cancerosa i es parlarà de la modelització tridimensional del genoma.

D’un temps ençà, l’organització d’una de les sessions d’aquesta Jornada és a càrrec del BCC, rep el patrocini d’Active Motif, i es focalitza en un tema concret. Enguany, girarà entorn de l’RNA no codificant i la dinàmica de l’heterocromatina —és a dir, de les zones de cromatina més compactades—, i hi intervindran científics de renom internacional i de fora de l’àmbit català, com Gunnar Schotta, de la Universitat Ludwig Maximilian de Munic (Alemanya).

Com la Jornada de Cromatina i Epigenètica, les jornades científiques de la SCB tenen una llarga tradició i són llocs de reunió que permeten als investigadors de diverses edats i de la nostra àrea geogràfica exposar i discutir els resultats recents. De retruc, aquestes reunions s’erigeixen com una plataforma excel·lent per a la creació de xarxes que es tradueixen en col·laboracions de gran eficàcia. La que ara organitza la Secció de Biologia Molecular ha rebut el patrocini de Covalab, Active Motif i l’IMPPC.

https://scb.iec.cat/biologia-molecular/

Previous post

IV Jornada de Biologia a l’Ensenyament

Next post

SCB Developmental Biology Joint Retreat 2015