Teràpies avançades: medicina regenerativa a partir de la donació de cèl·lules i teixits
Data: 8 de març de 2023, a les 19h
Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC
Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB
Ponent: Joaquim Vives, Banc de Sang i Teixits/ Grup d’Enginyeria de Teixits Musculoesquelètics, Institut de Recerca Vall d’Hebron/ Dept. de Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona
Les teràpies avançades representen una nova categoria de medicaments vius, compostos per cèl·lules com a principi actiu, amb capacitat de respondre als estímuls que ofereix l’entorn patològic que troben, un cop administrades en pacients. Aquests medicaments es caracteritzen per la manipulació substancial de cèl·lules, que poden ser modificades genèticament o formar nous teixits amb l’estructura i l’activitat terapèutica. En aquest context, la donació voluntària per part del mateix pacient o bé d’un donant compatible és crucial i ens ofereix el material de partida necessari per a la fabricació de teràpies avançades.
Als laboratoris de recerca i desenvolupament del Banc de Sang i Teixits, l’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, investiguem en teràpies avançades innovadores i realitzem la seva translació des de la preclínica regulatòria fins a fases clíniques inicials de prova de concepte i seguretat. Entre els diferents desenvolupaments que hem dut a terme els darrers anys destaca l’ús de cèl·lules mare mesenquimals en la regeneració de teixits i modulació del sistema immunitari. La lesió medul·lar, l’infart de miocardi i els defectes ossis es troben actualment en el punt de mira de l’aplicació de cèl·lules mare mesenquimals al nostre laboratori, en col·laboració amb els principals hospitals i centres de recerca catalans i en el context de la Red Española de Terapias Avanzadas (TERAV) de l’Instituto de Salud Carlos III.
Informació addicional:
Sobre les institucions:
Sobre el ponent:
Sobre el tema: