Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

Lliurament de Premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya 2023

Data: 24 de febrer de 2022, a les 18h

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC i virtual

Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB

L’Olimpíada té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència, atès que resulta impossible comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions sense un coneixement adequat de les qüestions biològiques principals, com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat o el diagnòstic i el tractament de malalties, entre moltes altres.

L’organització de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya és a càrrec de la Societat Catalana de Biologia, la Institució Catalana d’Història Natural, filials de l’IEC, juntament amb la major part de les universitats catalanes, el Centre de Documentació i Experimentació en Ciències, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, l’Oficina d’Organització de Proves d’Accés a la Universitat, el Seminari Permanent de Ciències Naturals i la Sociedad Española de Bioquímica i Biologia Molecular.

http://olimpiadadebiologia.cat/

Retransmissió de l’acte per YouTube

 

Tres alumnes de batxillerat de Barcelona, una de Girona i un de Lleida representaran

Catalunya en l’Olimpíada Espanyola de Biologia

  • Són els cinc primers classificats del certamen català, que va aplegar tres-cents estudiants de 93 centres educatius diferents
  • El divendres 24 de febrer es van donar a conèixer els guanyadors en l’acte de cloenda, que es va fer a l’Institut d’Estudis Catalans
  • La XVIII edició de l’Olimpíada estatal tindrà lloc a finals del mes d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona

 

Barcelona, 27 febrer de 2023. Tres alumnes de centres de la demarcació de Barcelona, una de Girona i un de Lleida són els estudiants de batxillerat que representaran Catalunya en la XVIII edició de l’Olimpíada Espanyola de Biologia, que aquest any se celebrarà del 23 al 26 de març a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta dels cinc primers classificats en la XIII edició de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya (OBC), que va anunciar els guanyadors durant l’acte de cloenda que es va fer divendres passat a l’Institut d’Estudis Catalans.

Els tres primers classificats, que van merèixer medalla d’or, van ser, per aquest ordre, Laia Oleart Rabanal (Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia, de Barcelona), Francisco Valverde Hernández (Sagrat Cor Diputació, de Barcelona) i Laia Abio Buil (Institut Jaume Vicens Vives, de Girona). En el quart i cinquè lloc, van classificar-se i obtenir medalla de plata el lleidatà Aleix Guiu Costa (Institut la Mitjana) i Alba Cartró Peris (Escola Montagut, de Vilafranca del Penedès). El sisè classificat, de Barcelona, va obtenir medalla de plata, mentre que els altres catorze semifinalistes van obtenir medalla de bronze.

El certamen català es va desenvolupar a principis de febrer i va aplegar tres-cents alumnes de segon curs de batxillerat de 93 centres educatius diferents. Les proves van començar amb una primera fase teòrica, en la qual van participar tots els alumnes inscrits i que va tenir lloc en les cinc seus del concurs (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Vic). Els vint alumnes que van quedar semifinalistes van accedir a la prova pràctica, que es va fer a la Universitat de Barcelona i que, finalment, va decidir qui són els representants catalans al certamen estatal. A l’Olimpíada espanyola competiran els millors classificats de les disset comunitats i les dues ciutats autònomes de l’Estat.

Posteriorment, els quatre millors classificats del campionat estatal tindran l’opció de participar en la XXXIV Olimpíada Internacional de Biologia (IBO), que se celebrarà a la Unió dels Emirats Àrabs al juliol. Així mateix, els alumnes classificats de la cinquena a la vuitena posició en el certamen estatal participaran en la XVI Olimpíada Iberoamericana de Biologia (OIAB), que tindrà lloc a Madrid durant el mes de setembre.

L’Olimpíada l’organitzen anualment i de manera voluntària un grup de professors de secundària, professors de diferents universitats i representants d’entitats relacionades amb la biologia. L’objectiu és incentivar l’interès dels estudiants de batxillerat en l’àmbit de la biologia i reconèixer públicament el seu esforç per animar-los a continuar estudiant aquesta ciència. A més, també vol ser una oportunitat perquè els estudiants coneguin altres alumnes interessats en la biologia, primer a Catalunya, després a tot Espanya i, finalment, a escala mundial.

L’organització coral de l’Olimpíada coincideix a destacar la importància de la biologia per al futur de la humanitat, atès que resulta impossible comprendre la vida, analitzar els seus problemes en el nostre planeta i plantejar solucions adequades sense un coneixement profund de les principals qüestions biològiques. Entre els primers reptes esmenten, per exemple, la contaminació química ambiental, el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i el diagnòstic i els tractaments de malalties degudes a nous virus i bacteris resistents.

 

 

 

Previous post

Jornades de la SCB a la Catalunya sud

Next post

Teràpies avançades: medicina regenerativa a partir de la donació de cèl·lules i teixits