El greix marró: què és i què el converteix en un aliat antiobesitat
Data: 10 de gener de 2018, a les 19h
Lloc: Sala Prat de la Riba, IEC
Ponent: Rosalia Rodríguez, Doctora i professora al Laboratori de Biomedicina del Departament de Ciències Bàsiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya
Organitza: Secció d’Ensenyament de l’SCB
Els mecanismes fisiopatològics implicats en el desenvolupament de l’obesitat i de les complicacions que comporta, com ara la diabetis, constitueixen un dels grans reptes de la ciència a la societat actual. Com ens tornem obesos? En quin moment l’organisme deixa de gastar l’energia necessària per a evitar l’excés de pes? Com podem revertir aquest procés i les complicacions que implica? Aquestes preguntes encara no tenen cap resposta concreta, però la funció del teixit adipós hi exerceix un paper clau: mentre que el teixit adipós o greix blanc actua com a reservori d’energia, el greix marró s’encarrega que l’energia elevi la temperatura corporal. Fa uns anys es va observar que els dipòsits de greix marró, així com la funció que fan, estaven atenuats en pacients obesos en comparació amb subjectes prims. A causa del paper important del greix marró en la regulació de la despesa energètica mitjançant la inducció de termogènesi, l’activació del seu poder termogènic per a cremar greixos es presenta com una estratègia terapèutica atractiva davant l’obesitat i les complicacions metabòliques que comporta.
El nostre grup està interessat a investigar estratègies dirigides a l’activació de la funció termogènica del greix marró, així com a la conversió del greix blanc en marró, per a combatre l’obesitat. A més a més, estudiem els mecanismes hipotalàmics encarregats de dianes terapèutiques centrals. L’objectiu d’aquesta conferència és explicar la funció del greix marró, els mecanismes que implica, la manera de mesurar aquesta funció i, finalment, la possible contribució d’aquest teixit a la gestió terapèutica de l’obesitat.