Descobrint els secrets de la biodiversitat
Data: 9 d’abril de 2024, a les 18.30h
Lloc: Sala Oriol Bohigas, Ateneu Barcelonès
Organitza: Catalan Biogenome Project en col·laboració amb la Secció d’Ecologia de la SCB
Preservar i comprendre la biodiversitat és una prioritat científica global que esdevé estratègica per a la supervivència de les espècies del planeta, incloent-hi la humana, i que està experimentant una autèntica revolució amb l’aplicació de la bioinformàtica i la intel·ligència artificial en el camp de la seqüenciació genòmica.
En 10 anys estarem en disposició de conèixer l’ADN de quasi tota la vida de la Terra, un ambiciós objectiu que el projecte internacional Earth Biogenome Project (EBP) està determinat a fer possible, comportant nous beneficis per a la societat i el benestar humà, una nova generació de biocombustibles o nous sistemes per conservar, protegir i restaurar la biodiversitat.
Sumant-se a aquesta iniciativa, un nou espai de recerca català, la Iniciativa Catalana per a l’Earth BioGenome Project (CBP), s’està situant a l’avantguarda de l’estudi i la protecció de la biodiversitat a escala mundial aglutinant a més de 20 centres de recerca de Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, Andorra i Banyuls de la Marenda (França).
Aquest projecte pioner, promogut conjuntament per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), no només busca comprendre la biodiversitat local, sinó també preservar-la per a les futures generacions. Us convidem a unir-vos a nosaltres en aquesta presentació, on tindreu l’oportunitat de conèixer més detalls sobre la CBP i el seu impacte en la preservació del nostre llegat biològic.
A càrrec de Montserrat Corominas, catedràtica del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística i membre de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB). Membre de l’IEC. Marc A. Marti-Renom, investigador ICREA del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG). President de la SCB.
Presenten l’acte: Joan Vives, gestor de la Secció de Ciència i Tecnologia i Jordi Carrasco, ponent de la Secció d’Ecologia.