Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

Nous medicaments per al tractament de les malaties conformacionals

Data: 17 d’octubre de 2018, a les 19h

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC

Ponent: Salvador Ventura / Chair Professor of Biochemistry and Molecular Biology / Protein Folding and Conformational Diseases Lab/ Universitat Autònoma de Barcelona

Organitza: Secció d’Ensenyament de l’SCB

Vídeo de la conferència

 

 

Les malalties conformacionals són patologies amb un gran impacte social, econòmic i personal a la nostra societat. Algunes són ben conegudes perquè afecten un nombre elevat de persones, com les malalties d’Alzheimer i Parkinson, i d’altres són més minoritàries, com les amiloïdosis familiars; totes, però, incurables actualment. Tenen símptomes molt diferents i darrere de cadascuna d’aquestes malalties hi ha una proteïna diferent. No obstant això, el problema que pateixen aquestes proteïnes és sempre el mateix: en un moment donat deixen de ser solubles, es tornen tòxiques i això malmet d’una manera o una altra l’òrgan on es troben, sigui el cervell o el cor. En aquesta presentació explicaré els esforços del nostre grup de recerca per a trobar nous medicaments que puguin prevenir i curar aquestes devastadores malalties.

 

Una conferència sobre malalties del sistema nerviós dirigida a docents

Facilitar la transferència de coneixement des dels centres d’investigació a les aules de secundària és la missió de la Secció d’Ensenyament de la SCB

El proper dimecres, 17 d’octubre, tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència Nous medicaments per al tractament de les malalties conformacionals, que ha estat organitzada per la Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia (SCB).

El ponent, el Dr. Salvador Ventura, és director de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la mateixa Universitat, i parlarà del denominador comú que comparteixen malalties tan conegudes com l’Alzheimer i el Parkinson, i d’altres de més desconegudes com l’amiloïdosi familiar. L’investigador explicarà que l’acumulació de proteïnes insolubles, que són tòxiques per a les cèl·lules del cervell, és la causa que rau en la base de totes aquestes malalties. La conferència se centrarà en l’abordatge que fan, des del seu grup de recerca, per trobar nous medicaments per a prevenir i curar aquestes patologies, que tenen un impacte social, personal i econòmic molt gran.

La xerrada, oberta a tothom i de caràcter gratuït, és una de les activitats que, durant tot el curs, organitza la Secció d’Ensenyament de la SCB per fomentar la transferència de coneixement entre investigadors i docents de secundària a Catalunya. La Secció promou la trobada entre aquests dos col·lectius amb la doble missió d’acostar la recerca als professors de biologia i ciències i, de retruc, fer arribar aquest coneixement a les aules per despertar l’interès dels alumnes envers la ciència. La segona conferència d’aquestes característiques se celebrarà el 28 de novembre i porta per títol En calen dos per al tango: assaig sobre l’origen del sexe. A més, la Secció organitza una jornada anual dedicada íntegrament a l’ensenyament de la biologia que ja celebra set edicions. Aquestes jornades combinen xerrades d’experts en comunicació de la biologia amb intervencions en què els professors de secundària expliquen les seves experiències a les aules. D’altra banda, és la mateixa Secció d’Ensenyament qui s’encarrega de la tria dels treballs que es presenten al Premi al millor treball de recerca de batxillerat, atorgat durant la Nit de Biologia, que se celebra al mes de juny.

Amb tot, la conferència del Dr. Salvador Ventura serà una oportunitat perquè els professors de secundària coneguin els últims avanços en el tractament de les malalties conformacionals i puguin traslladar aquest coneixement als seus alumnes, transmetent-los així com s’intenten solucionar els problemes de salut en els laboratoris i la importància que té la ciència per a la societat. Aquest acte, juntament amb els altres organitzats des de la Secció d’Ensenyament de la SCB, té per objectiu també posar en relleu la importància del professorat dels centres de secundària en la formació dels joves, entenent que és en aquests centres on es va iniciar la trajectòria acadèmica dels investigadors que actualment treballen a les universitats i centres de recerca de Catalunya.

 

 

Previous post

La genètica del futur: els humans 2.0

Next post

XVII Jornada de Virologia