Dia de la immunologia: Immunoteràpia en infecció, càncer i autoimmunitat
Data: 27 d’abril de 2017, a les 16h
Lloc: seu de l’Acadèmia. C/ Major de Can Caralleu, 1-7
Organitzen: Societat Catalana d’Immunologia i Societat Catalana de Biologia
Sabies que el 29 d’abril és el Dia Internacional de la Immunologia? Es va implantar per primer cop a Europa l’any 2005 per la European Federation of Immunological Societies (EFIS) per:
“visibilitzar la importància de la immunitat per lluitar contra epidèmies, millorar la recerca i salvar vides” (Stefan Kaufmann)
A més, se celebra el 50è aniversari del descobriment de la Immunoglobulina E (IgE), que ha estat crucial per la comprensió i el tractament de les al·lèrgies.
Per aquest motiu, la Societat Catalana d’Immunologia i la Societat Catalana de Biologia dediquen conjuntament una jornada oberta a parlar sobre immunologia amb la intervenció de tres investigadors de l’àmbit català reconeguts internacionalment. Enguany, el tema central és “Immunoteràpia en infecció, càncer i autoimmunitat”. Els assistents a la jornada coneixeran a:
- Andreas Meyerhans, investigador ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, ens explicarà estratègies contra l’atac dels virus, que van començar a provar-se en humans l’any 1885 amb Louis Pasteur i el virus de la ràbia, i que ara estem en fase d’entendre a nivell molecular com pot revertir-se l’esgotament del sistema immunitari per millorar els tractaments antivirals com ara el del virus de la SIDA.
- Rafael Rosell de l’ Institut Català d’Oncologia (ICO) ens parlarà sobre les immunoteràpies contra el càncer. L’ICO fa una tasca important tant en la recerca i prevenció del càncer com en l’atenció i informació a persones que pateixen la malaltia. L’any 2011, Rosell va el rebre Premi Hamilton Fairley de la European Society for Medical Oncology en reconeixement per les seves destacades contribucions a la investigació, a la pràctica clínica i a la millora del tractament del càncer.
- Marta Vives-Pi, investigadora principal del Servei d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol, ens explicarà com han desenvolupat una immunoteràpia basada en la nanomedicina per restablir la tolerancia immunològica en diabetis tipus 1 i aturar l’atac autoimmunitari. La incidencia de les malalties autoimmunitaries està augmentant en els darrers anys. En el cas de la diabetes tipus 1 aquest augment afecta majoritariament a nens i joves!
Inauguren la jornada: Jordi Barquinero, vicepresident de la Societat Catalana de Biologia, i Ricardo Pujol, president de la Societat Catalana d’Immunologia.
Moderen les sessions: Annabel Valledor, Virginia Mas i Francesc Rudilla
Us hi esperem!