III Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional
Data: 18 de desembre de 2015, tot el dia
Lloc: Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans
Organitzen: SCB i BIB
Entitats membres de l’Associació Bioinformatics Barcelona
III Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional
El gran repte biocientífic d’avui és ser capaç de gestionar i d’explotar, de manera àgil i natural, l’allau de dades científiques de les quals es disposa actualment. Així mateix, la biologia computacional és la branca de la recerca en ciències biològiques que se centra, precisament, en l’aplicació d’eines informàtiques amb l’objectiu de donar sentit a aquesta quantitat ingent d’informació, que va creixent de manera exponencial. Una disciplina, d’altra banda, que, en els darrers temps, ha esdevingut essencial per a la recerca en biologia, en medicina, en el disseny de nous enfocaments de la pràctica clínica, així com per als processos industrials que hi estan relacionats, com és el cas de la indústria farmacèutica, la biotecnològica i l’agroalimentària.
Dins la tendència mundial de creixement d’aquest àmbit de les biociències, Catalunya, gràcies a la creació de potents plataformes tecnològiques i de xarxes que interrelacionen els equips d’investigació que hi treballen, s’ha situat a l’avantguarda de la bioinformàtica i la biologia computacional. En aquest context, i amb més de cent cinquanta investigadors inscrits, l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001, Barcelona) acollirà, el proper 18 de desembre i durant tot el dia, la tercera edició de la Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional, organitzada per la Societat Catalana de Biologia (SCB) i l’Associació Bioinformatics Barcelona (BIB). Durant la reunió, estructurada en quatre sessions, els professionals de la recerca gaudiran de quatre conferències plenàries que abordaran diferents aspectes de la bioinformàtica a Catalunya, des dels grans projectes i iniciatives que s’hi duen a terme fins als reptes de la interdisciplinarietat associada a aquest àmbit de la recerca.
Pronunciades per Arcadi Navarro (ICREA, UPF, CRG), David Carrera (BSC, UPC), Tim Hubbard (King’s College, Londres) i Modesto Orozco (IRB, UB), les quatre conferències plenàries aniran seguides d’un total de tretze comunicacions orals a càrrec d’estudiants i investigadors postdoctorals, un col·lectiu que l’organització ha volgut potenciar, des de la creació de la jornada, amb la finalitat de contribuir en la millora de les seves habilitats de comunicació i en l’ampliació del coneixement dels projectes que, relacionats amb la bioinformàtica, es duen a terme en el nostre entorn proper. Per cloure el programa, Antoni Espinosa (UAB) i Gonzalo Vera (CRAG) valoraran l’estat actual del Projecte Galaxy, en contínua expansió i creixement, tot oferint un espai de discussió per als usuaris i desenvolupadors de la plataforma, i amb la finalitat d’exposar totes les possibilitats que ofereix i, també, de planificar la constitució de la Comunitat Espanyola Galaxy. Finalment, i per tancar la jornada, s’entregarà el premi JdB2015 a la millor exposició oral d’entre totes les que s’hauran presentat al llarg del dia.
Patrocinada enguany per l’empresa Atos (http://es.atos.net), la Jornada de Biologia Computacional i Bioinformàtica d’aquest 2015 ha estat dissenyada per un comitè format per David Torrents (ICREA, BSC), Roderic Guigó (CRG-UPF), Ana Ripoll (UAB, BIB) i Ferran Sanz (GRIB, IMIM-UPF, BIB). Per tercer any consecutiu, la Societat Catalana de Biologia i l’Associació Bioinformatics Barcelona uneixen esforços per oferir als investigadors un espai de trobada, de debat i d’exposició de resultats de la recerca que es preveu que tingui una vida llarga i fructífera. Per la seva banda, la Societat Catalana de Biologia és una de les societats científiques amb més tradició i més actives del nostre país. Aplega, actualment, uns mil cinc-cents socis, i promou, al llarg de l’any, un gran volum de jornades científiques de llarga tradició que permeten als investigadors establir xarxes properes i col·laboracions de gran eficàcia. L’Associació Bioinformatics Barcelona, al seu torn, és una associació creada per a impulsar la formació, la recerca i la transferència tecnològica, la competitivitat industrial, la col·laboració i la visibilitat en bioinformàtica. Engloba més d’una trentena d’entitats amb les universitats de Catalunya, els centres de recerca, els hospitals, les grans infraestructures científiques, les empreses més importants de la regió i, entre d’altres, l’Institut d’Estudis Catalans, i treballa amb la finalitat de posicionar l’àrea de Barcelona, i Catalunya en general, com a pol de referència mundial en l’àmbit de la bioinformàtica.