Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

4a Nit de la Biologia

Lliurament de premis SCB

Data: 10 de juliol de 2019, a les 19.30h

Lloc: Auditori del CosmoCaixa. Carrer Isaac Newton, 26. Barcelona.

La Nit de la Biologia és la iniciativa amb què la Societat Catalana de Biologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) vol celebrar —juntament amb la comunitat científica, els socis i simpatitzants de l’entitat, i el públic en general— els avenços acomplerts durant l’any en curs pels professionals i els estudiosos de les ciències biològiques del territori de parla catalana.

 

La 4a Nit de la Biologia va tenir lloc a l’Auditori Ramon Margalef del CosmoCaixa Barcelona ahir al vespre. La celebració es va obrir amb el preludi de la Suite núm. 1 de Johann Sebastian Bach, interpretada per Griselda Muntadas, de l’Escola de Música de l’Alt Penedès.

Gemma Marfany, doctora en biologia i divulgadora científica, va ser l’encarregada de conduir l’acte.

La presidenta de la Societat Catalana de Biologia (SCB), Montserrat Corominas, va presentar la Societat i va fer una menció especial a dos projectes estrenats recentment: el Biogenoma i la Bioagenda. De fet, un dels dos no s’havia presentat fins ahir.

Tot seguit, va tenir lloc l’entrega de guardons, que va comptar amb la presència de Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Gemma Marfany va destacar que els comitès avaluadors de cadascun dels cinc premis havien destacat la gran qualitat dels treballs, i va agrair a tots els autors i autores la seva participació en el concurs.

Catherine Iglesias Petrushichev, de l’Institut Ramon Turró i Darder, de Malgrat de Mar, va guanyar el Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat pel treball Bacteris com a agents descontaminants de vessaments d’hidrocarburs en un medi aquàtic.

Rubén Cereijo Téllez va ser guardonat en dues categories: Premi SCB Jove Investigador/a, per la tesi titulada Nous actors moleculars en la fisiologia del teixit adipós i patologies associades, realitzada a la @UniBarcelona, i el Premi SCB Article Científic, per l’article «CXCL14, a brown adipokine that mediates brown-fat-to-macrophage communication in thermogenic adaptation», publicat a la prestigiosa revista científica Cell Metabolism.

 

Antoni Pou Pujadas, periodista, divulgador científic i creador literari, va guanyar el Premi SCB Divulgació pel dossier multimèdia sobre l’evolució publicat al diari Ara.

Després d’escoltar la peça «Michelle», dels Beatles, interpretada per la violoncel·lista Griselda Muntadas, va ser el torn de l’entrega del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, que enguany reconeix la tasca de la doctora Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, directora d’R+D del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus i professora de la Universitat Pompeu Fabra. La doctora Veiga va fer una ponència en què va destacar els fets més rellevants de la seva carrera relacionats amb el desenvolupament del camp de la biologia de la reproducció dels últims quaranta anys.

Finalment, Joan Gómez Pallarès va adreçar unes paraules encoratjadores a la comunitat científica que treballa en el camp de les ciències biològiques i a l’audiència en general. Joandomènec Ros va posar fi a la 4a Nit de la Biologia amb una intervenció en la qual va destacar la gran activitat de la SCB, primera filial de l’IEC, i va manifestar el suport de l’IEC als projectes que la Societat té en marxa actualment, que havien estat presentats prèviament per la presidenta. La celebració va continuar amb un còctel durant el qual premiats, finalistes, personalitats i assistents en general van poder compartir una estona distesa.

 

 

 

Previous post

XIX Jornada de Biologia Evolutiva

Next post

Genomics for Biodiversity Symposium