Agenda d'activitatsGeneral

XXII Jornades de Biologia Molecular

Llegenda de la figura

Data: 2 i 3 de juny de 2015

Lloc: Sala Prat de la Riba, IEC Organitza: Secció de Biologia Molecular

Programa i resums de les comunicacions

Pòster de la Jornada

Inscripcions

Com fer-se soci i gaudir dels avantatges des d’avui mateix

 


Un centenar d’investigadors es reuniran, els propers dies 2 i 3 de juny de 2015, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, per exposar els resultats de la seva recerca en diversos aspectes de la biologia molecular. Organitzades per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia (SCB, filial de l’IEC) amb la col—·laboració de la Secció de Biologia i Indústria, les Jornades de Biologia Molecular de la SCB acumulen més de vint anys d’història i han esdevingut un referent per als científics catalans i una cita remarcada per als joves investigadors. Coordinades per Albert Jordan (IBMB-CSIC) i amb la col·laboració de Ramon Roca, i també de Josep Vilardell (IBMB-CSIC, ICREA), Xavier Gomis (IBMB-CSIC) i Maria Solà (IBMB-CSIC), aquestes Jornades tenen uns objectius clars i engrescadors: per una banda, afavorir l’establiment d’interaccions científiques entre els membres de les diferents institucions de recerca de Catalunya i, per l’altra, oferir una plataforma als estudiants de doctorat perquè puguin presentar la seva recerca. En aquest sentit, i amb la voluntat d’incentivar i reconèixer l’esforç i l’excel·lència dels més joves, l’organització de les Jornades atorgarà, de nou, el Premi Lluís Cornudella a la presentació oral més destacada d’un treball predoctoral.

En les Jornades, també hi tenen cabuda les conferències de científics del nostre país o de fora que mantenen una posició de lideratge en el camp en què treballen, i un apartat dedicat a la presentació d’investigadors que treballen en empreses amb departaments de recerca i desenvolupament relacionats amb la biologia molecular. Enguany, els investigadors convidats són Eduard Batlle (de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, ICREA), que parlarà sobre la senyalització de TGF-beta en càncer colorectal; Lucas Carey (de la Universitat Pompeu Fabra), que pronunciarà una conferència sobre variacions genètiques temporals per a afrontar canvis ambientals també temporals; Joan-Ramon Daban (de la Universitat Autònoma de Barcelona), que parlarà de morfologia, dimensions i propietats mecàniques dels cromosomes condensats; David Reverter (de la Universitat Autònoma de Barcelona), que exposarà una nova ruta biològica, SUMO, que actua en paral·lel al sistema de la ubiquitina, i, finalment, David Resina (CEO, Bioingenium, Parc Científic de Barcelona), que parlarà de producció de proteïnes recombinants, en el transcurs de la que serà la conferència organitzada per la Secció de Biologia i Indústria, interessada en els processos que van del laboratori a la producció industrial.

Les Jornades de Biologia Molecular de la SCB es caracteritzen per la seva transversalitat de temàtiques —de la transcripció gènica a la identificació de possibles dianes terapèutiques per a malalties com el càncer o el Parkinson— i per l’obertura a nous àmbits de la recerca que hi puguin estar relacionades. En aquest sentit, enguany les Jornades tornen a programar una sessió dedicada a la biologia molecular dels llevats i enceten un nou apartat dedicat a l’estructura de les proteïnes.

 

Resum de la XXII Jornada de Biologia Molecular-2015

 

Els dies 2 i 3 de juny es va dur a terme la XXII Jornada de Biologia Molecular, organitzada per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia (SCB), a la seu de l’IEC, amb la participació de més d’un centenar d’investigadors i estudiants de doctorat pertanyents a les universitats i centres de recerca del nostre entorn, a més dels quatre conferenciants convidats anunciats. S’hi van presentar vint-i-tres comunicacions orals i onze en format pòster, majoritàriament per part d’estudiants de doctorat.

Enguany, el Premi Lluís Cornudella —en memòria d’aquest destacat investigador i impulsor de la Secció de Biologia Molecular de la SCB— a la millor presentació oral per part d’un estudiant de doctorat va ser atorgat a Irene Garcia, del grup del Dr. Xavier Gomis de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC, pel treball titulat «Structural insights into the action of a bacterial protease inhibitor», i a Nuno Amaral, del grup de Manuel Mendoza del Centre de Regulació Genòmica, pel treball «The Aurora-B dependent NoCut checkpoint prevents damage of anaphase bridges after DNA replication stress».

bio molecular3   bio molecular2

bio molecular1

 

https://scb.iec.cat/biologia-molecular/

 

Previous post

XVI MATINAL DE L'EVOLUCIÓ: ORÍGEN DE LA VIDA I MÓN DE L'RNA

Next post

Homenatge de la SCB al Premi Sala-Trepat