Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

XI Simposi de Neurobiologia: Future Technical Advances

Dates: 12 i 13 de novembre de 2018

Lloc: Institut d’Estudis Catalans

Organitza: Secció de Neurobiologia Experimental de l’SCB

 

 

Programa i llibre de resums/ Program and abstracts book

 

Amb el patrocini de:

 UAB  UniversitatdeLleida    
 logo_labclinics_03      

 

Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

L’onzena edició del Simposi de Neurobiologia de la Societat Catalana de Biologia ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Catalans

 

Els dies 12 i 13 de novembre s’ha celebrat l’onzena edició del Simposi de Neurobiologia, la trobada biennal més important d’investigadors de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, organitzada per la Secció de Neurobiologia Experimental de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.

Durant dos dies, l’Institut d’Estudis Catalans ha acollit més de dos-cents científics experts en diferents camps de la neurobiologia que han explicat els resultats obtinguts en els seus grups de recerca per mitjà de ponències i pòsters. Un total de quatre conferències plenàries, seixanta-cinc presentacions orals curtes i seixanta-quatre treballs en format pòster han conformat el programa del Simposi.

Tothom coneix, en major o menor mesura, les malalties d’Alzheimer, Parkinson, Huntington o l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA); són les quatre malalties neurodegeneratives més comunes, però no són pas les úniques. Juntament amb les mentals són les malalties cerebrals amb més incidència a la nostra societat. Tant per a desenvolupar els tractaments que es donen a aquests pacients com per a crear nous fàrmacs que puguin curar les malalties o millorin la qualitat de vida dels qui les pateixen, cal una intensa activitat investigadora que actualment es produeix en múltiples laboratoris de tot el món. A Catalunya hi ha molts grups de recerca dedicats a l’estudi d’aquestes malalties, tant en universitats com en centres de recerca.

L’edició d’enguany s’ha volgut centrar en els futurs avenços tècnics en la recerca en neurobiologia. Per això, dos reconeguts investigadors de l’àmbit internacional han estat convidats i han impartit les conferències plenàries, com ara Lluís Montoliu del CSIC, que ha parlat sobre l’edició de gens amb la tècnica CRISPR-Cas; i Andrea Volterra de la Universitat de Lausana, que ha explicat l’estudi en 3D dels corrents de calci dins el cervell.

La darrera conferència del Simposi ha estat a càrrec de Jesús Pujol, guanyador del 4t Premi Ramon Turró en honor a la publicació més citada en neurobiologia de Catalunya durant els últims vint-i-cinc anys. En la conferència «Quan finalitza el desenvolupament del cervell humà?», ha explicat la troballa que va descriure l’any 1993, amb la qual posava de manifest que una estructura que connecta els dos hemisferis cerebrals i que possibilita un gran nombre de connexions neuronals creix fins a l’edat adulta.

Ramon Turró, veterinari de formació i un dels fundadors de la SCB l’any 1912, dona nom al premi, recordant el caràcter transversal d’aquesta Societat des dels seus orígens.

El Simposi ha acabat amb l’entrega de premis als millors pòsters i la intervenció de Carles Saura, coordinador de la Secció de Neurobiologia Experimental de la SCB. Els guanyadors del premi al millor pòster han estat: Rubén Corpás, Núria Peñuelas i Anika Pupak. La nostra enhorabona!

Una festa amb música ha posat punt final a dos dies dedicats a l’intercanvi de coneixements en el camp de la neurobiologia, que volen contribuir a fer avançar la recerca en malalties del sistema nerviós.

 

Notícies del Simposi a la premsa:

Diari de Girona: http://mynmedia.mynews.es/noticies/?dre=DDG201811121187&tipus=pdf&id_client=6411132D&fromEmail=True&expiration_key=ibmFLewZMGZAdv5L%2FCM6v74sxXsAQxZtHN7dNX5QtDpJm5o%3D

El Punt Avui: http://www.elpuntavui.cat/societat/article/15-ciencia/1501116-neurobiolegs-presenten-a-barcelona-els-darrers-avencos.html

La Vanguardia: https://www.lavanguardia.com/vida/20181111/452849293682/neurobiologos-espanoles-presentan-en-barcelona-sus-ultimas-investigaciones.html

 

 

 

 

Previous post

15TH METNET MEETING

Next post

Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte