Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

Què està passant a l’Àrtic i com ens afecta?

Data: 2 d’octubre de 2024, a les 19h

Lloc: Sala Pere i  Joan Coromines, IEC

Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB

Inscripcions

 

Les temperatures a l’Àrtic estan augmentant molt més ràpidament (unes quatre vegades més) que a la resta del planeta i això està accelerant el desglaç del gel marí i del gel continental de la zona.

 

El mantell del gel marí actua com a reflector de l’energia que emet el sol (té una albedo alta), però si l’àrea i el gruix del gel disminueixen, l’oceà, que cada cop és més ampli, absorbirà més calor, augmentarà la temperatura i afavorirà encara més la fusió del glaç, es produirà un augment del vapor d’aigua a l’atmosfera (que és gas d’efecte hivernacle), es produiran canvis en els patrons de circulació atmosfèrica, etc. Com veieu, tot això és un sistema de retroalimentació. A més, la disminució del gel continental farà pujar el nivell del mar.

 

Tot aquest desglaç implicarà que hi hagi més aigua dolça a l’oceà Àrtic, fet que pot produir canvis en la formació d’aigües profundes i en la circulació oceànica global, que regula el clima de la Terra.

 

Un Àrtic sense gel afectarà les societats humanes i els ecosistemes naturals de dins i de fora de la regió. També provocarà un augment dels fenòmens meteorològics extrems com ara les onades de calor o els incendis forestals, i accelerarà encara més l’escalfament de la zona.

 

Més informació aquí: https://www.youtube.com/watch?v=5uzUI8xnANM

 

Carolina Gabarró Prats. Científica titular de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC.

Previous post

XXVIII Trobada Transfronterera de Sensors i Biosensors

Next post

Nutrició i càncer de mama