Patofisiologia molecular de la diabetis i l’obesitat
Imatge: Immunohistoquímica “in toto” d’un illot de Langerhans. En vermell insulina i en verd caspasa-3v
Jornada Anual de la Secció de Senyalització Cel·lular i Metabolisme
Data: 15 de maig de 2015, tot el dia
Lloc: Sala Prat de la Riba, IEC
DIABETIS I OBESITAT: ENTENDRE EL PROBLEMA PER ABORDAR-NE LES SOLUCIONS
La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada científica per posar sobre la taula els darrers i més innovadors resultats en patofisiologia molecular de la diabetis i l’obesitat.
Segons els experts, aproximadament el 14 % de la població catalana pateix diabetis, una malaltia que es caracteritza per la presència de nivells elevats de glucosa a la sang. Dels dos tipus de diabetis existents, la de tipus 2 és la que té més incidència, i s’estima que representa el 90 % de tots els casos de diabetis diagnosticats. La diabetis de tipus 2 es desenvolupa com a resultat de la incapacitat del cos per a reaccionar adequadament a la insulina, i acostuma a ser diagnosticada a partir dels quaranta anys, malgrat que actualment es detecta en tots els rangs d’edat, fins i tot en adolescents i en infants. D’entre els diversos factors de risc per al desenvolupament d’aquest tipus de diabetis —l’edat, la raça, l’embaràs, l’estrès, la càrrega genètica…—, el seu principal factor de predicció és el sobrepès i l’obesitat.
L’obesitat és un problema cada vegada més freqüent en la població mundial. Malgrat aquesta problemàtica, i a banda dels canvis d’estil de vida associats als països desenvolupats, moltes de les seves potencials causes biològiques, ambientals i genètiques encara es desconeixen. El que resulta inequívoc, però, és que l’obesitat té un paper molt important en el desenvolupament de la diabetis de tipus 2. Tant, que aproximadament el 90 % de persones que la pateixen tenen sobrepès o obesitat.
Per a abordar, des del punt de vista molecular i fisiològic, tant la diabetis de tipus 2 com l’obesitat i les interrelacions entre totes dues patologies, la Secció de Senyalització Cel·lular i Metabolisme de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, organitza, el proper dia 15 de maig de 2015, una jornada dedicada exclusivament a tractar diversos aspectes i enfocaments experimentals d’aquesta branca de la recerca biomèdica. Totes les sessions, que cobriran un ampli ventall de temàtiques i que es distribuiran al llarg del matí i de la tarda, tindran lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC (c. del Carme, 47, Barcelona).
Un dels aspectes que la jornada tractarà amb més intensitat serà el de la regulació del pes corporal i el metabolisme energètic per part de diverses zones i tipus cel·lulars del cervell. En aquest sentit, Denis Burdakov, catedràtic de Neurociència de Sistemes al King’s College de Londres, pronunciarà la conferència plenària «Brain energy-sensing and body weight control», i Cristina García-Cáceres, de l’Institut per la Diabetis i l’Obesitat del Centre de Recerca Alemany per la Salut Mediambiental, la que durà per títol «The role of Astrocytes in Metabolic Control». D’altra banda, la jornada també dedicarà diverses intervencions relacionades amb l’aproximació metabolòmica a la comprensió de la diabetis i l’obesitat, amb la influència epigenètica que exerceixen en el seu desenvolupament l’alimentació i l’estil de vida, o, finalment, amb la caracterització de dianes moleculars per a futurs tractaments d’aquestes patologies.