Coordinadora: Ariadna Laguna, VHIR
Ariadna Laguna és neurocientífica i investigadora principal del Grup de Recerca en Malalties Neurodegeneratives de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR). La seva carrera científica s’ha centrat en la comprensió dels mecanismes moleculars i cel·lulars subjacents a les malalties humanes que afecten el sistema nerviós, siguin neurodegeneratives o amb una etiologia del neurodesenvolupament. Primer, amb un doctorat al Centre de Regulació Genòmica (CRG, Barcelona, Espanya) centrat en la síndrome de Down. A continuació, com a investigadora postdoctoral Marie Curie al Karolinska Institutet (KI, Estocolm, Suècia), va treballar en la regulació transcripcional de les neurones de dopamina durant el desenvolupament i en condicions patològiques com la malaltia de Parkinson. Actualment, com a investigadora Ramón y Cajal, s’ha centrat en l’estudi de l’eix cervell-cos en la malaltia de Parkinson, amb un interès especial en la microbiota intestinal i les diferències de sexe. La seva recerca té com a objectius desxifrar els mecanismes fisiopatològics clau, desenvolupar biomarcadors i provar noves estratègies terapèutiques per a la malaltia de Parkinson. Pertany al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i és membre de la International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS), la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), la Societat Catalana de Biologia (SCB) i l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT). També és professora associada del màster en Medicina Translacional del VHIR i investigadora associada de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB). Finalment, és activa en la formació i tutoria d’estudiants de doctorat, màster i batxillerat, i participa en activitats de divulgació científica per promoure la cultura científica i per la conscienciació general sobre la malaltia de Parkinson.
MAPA DE LA RECERCA EN NEUROCIÈNCIES A CATALUNYA
El Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya és una base de dades que recull informació sobre els grups catalans que fan recerca en aquest camp, subministrada pels mateixos grups
Mapa precolombí (2009)
Mapa de la recerca en neurociències a Catalunya
PREMI RAMON TURRÓ
El premi Ramon Turró guardona un autor de l’article en neurobiologia experimental més citat al llarg dels vint-i-cinc anys posteriors a la seva publicació i originat en un laboratori dins l’àmbit territorial de la Societat Catalana de Biologia.
Bases
Edició 2024
Edició 2022
Edició 2018
Edició 2016
Edició 2014
Edició 2010