Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

L’alimentació i els processos de plasticitat cerebral. Implicacions durant l’envelliment.

AVUI, 15 DE GENER, NO S’IMPARTIRÀ AQUESTA CONFERÈNCIA! QUEDA AJORNADA FINS A NOU AVÍS

Data: 15 de gener de 2020, a les 19h

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC

Ponent: Marta Portero Tresserra, Professora del Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut, Institut de Neurociències. Universitat Autònoma de Barcelona.

Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB

 

L’alimentació i els processos de plasticitat cerebral. Implicacions durant l’envelliment.

El coneixement dels mecanismes cerebrals involucrats en el procés d’envelliment i el deteriorament cognitiu, és clau per al desenvolupament de les pautes de conducta que garanteixen assolir les edats avançades amb la màxima qualitat de vida possible i reduir la pèrdua cognitiva associada a la vellesa. En aquest sentit, actualment existeixen evidències científiques que relacionen l’alimentació amb els processos de plasticitat cerebral. Concretament, una dieta amb restricció calòrica podria mitigar l’envelliment cerebral i el declivi cognitiu associat a l’edat.

Des de fa més de cent anys que es va saber que la restricció calòrica incrementa la longevitat dels animals de laboratori. Aquest efecte sembla derivar de la disminució d’alguns símptomes que acompanyen un desenvolupament, com l’obesitat, l’aparició de tumors cancerosos i algunes malalties metabòliques. No obstant això, mentre que les conseqüències de la restricció calòrica sobre la salut estan ben determinades, la seva capacitat per frenar el declivi cognitiu acompanyat al procés d’envelliment és un tema controvertit. La investigació dels efectes de la restricció calòrica en animals de laboratori proporciona els primers avantatges per a la comprensió dels seus beneficis en la neurobiologia dels processos cognitius durant l’envelliment. Finalment, la restricció calòrica atenua l’envelliment normal o patològic del cervell i redueix els problemes de memòria associats a l’edat. La intervenció dietètica podria convertir-se en un mètode molt eficaç per fomentar una millor qualitat de vida i prevenir el declivi cognitiu associat a l’edat.

 

 

Previous post

Bon Nadal i Feliç Any 2020

Next post

Olimpíada de Biologia de Catalunya