Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

De les amfetamines a la genètica, el repte continu en la detecció del dopatge

Data: 27 de gener de 2016, a les 19h

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines, IEC

Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB

 

Ponent:

Jordi Segura

Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques IMIM i Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Fins fa relativament poc temps, la major part de productes dopants en la pràctica esportiva (estimulants, anabolitzants, etc.) eren medicaments o drogues convencionals, caracteritzats per ser substàncies no presents en l’organisme humà. La seva simple detecció o identificació en una anàlisi antidopatge permetia diagnosticar el resultat com un resultat advers.

Recentment, els avenços en biotecnologia, endocrinologia, farmacologia, teràpia gènica i altres àrees mèdiques han potenciat l’evolució de les substàncies dopants cap a proteïnes, pèptids, hormones i altres substàncies equivalents a les que existeixen en l’organisme. En aquests casos, la detecció del dopatge s’ha de basar en troballes que permetin diferenciar el producte biotecnològic exogen de l’hormona natural (mètodes directes), o bé basar-se en variacions en concentracions de biomarcadors diagnòstics (mètodes indirectes), ambdós enfocaments força complexos.

La presentació aportarà informació dels desenvolupaments i expectatives per a fer front a aquests reptes, molt particularment per a detectar el consum de testosterona i substàncies relacionades, hormona i factors de creixement, eritropoetina i altres agents estimulants de l’eritropoesi, etc.

Es comentarà també la incorporació del nou concepte del passaport biològic de l’esportista, basat en el seguiment al llarg del temps de biomarcadors biològics seleccionats i l’alerta obtinguda a partir de valor extrems no explicables fisiològicament.

 

Previous post

Biology of Cancer Microenvironment

Next post

6th metnet meeting