La Societat Catalana de Biologia celebra la novena edició de la Nit de la Biologia
La Societat Catalana de Biologia ha entregat aquest vespre els Premis SCB per reconèixer els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques l’any 2023
Aquest vespre el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit la 9a Nit de la Biologia, l’acte de lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte ha estat conduït per Pere Renom, biòleg i divulgador científic; i presidit per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Marc Martí-Renom, president de la SCB; Jordi Mas, director de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i Anna Broll Nadal, cap del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.
Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en les set categories ja conegudes, les quals cobreixen diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica, des d’estudiants de batxillerat i joves estudiants de ciències fins a investigadors reconeguts, passant per emprenedoria i divulgació.
L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació és el de la guanyadora del Premi SCB a la Trajectòria Professional Leandre Cervera, atorgat a la doctora Anna Traveset Vilaginés, professora d’investigació del CSIC al Grup d’Investigació de Canvi Global (GCR) de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). La seva recerca se centra principalment en sistemes insulars, encara que també col·labora en diversos projectes al continent, explorant com les interaccions biòtiques influeixen en la regeneració i distribució de les plantes, i com aquestes interaccions són influenciades per diferents motors de canvi global. Actualment treballa en tres línies de recerca. En primer lloc, avaluar mitjançant l’anàlisi de les xarxes complexes com de vulnerables a les extincions són les xarxes mutualistes davant diferents tipus de pertorbacions, com la pèrdua d’hàbitat, les invasions biològiques o el canvi climàtic. En segon lloc, determinar l’efectivitat dels vertebrats com a pol·linitzadors i dispersors de les plantes en illes, i, en tercer lloc, estudiar les relacions tròfiques en la interfase terra-mar i en illes de mida petita, examinant també la seva vulnerabilitat al canvi global.
El Premi SCB a un article científic 2024 s’ha atorgat a Eva Maria Novoa Pardo, investigadora del laboratori Novoa al Centre for Genomic Regulation (CRG) de Barcelona, per l’article «Quantitative analysis of tRNA abundance and modifications by nanopore RNA sequencing», en el qual els autors desenvolupen una nova tècnica per a analitzar els tRNA basada en la seqüenciació d’Oxford Nanopore.
El Premi SCB al Jove Investigador/a s’ha concedit, per una banda, a Adrià Cañellas Socias, doctorant en biomedicina a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) per la tesi doctoral «Modeling and targeting metastatic relapse in colorectal cancer», que ha descobert que les cèl·lules amb alt risc de recaiguda són les responsables de la disseminació i de la recurrència en el càncer colorectal, i, per l’altra banda, a Valeria Venturini, doctorant a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Castelldefels, per la tesi doctoral «Mechanisms and functions of the nucleus as a mechano-controller of cell contractility and migration plasticity», en què ha combinat tècniques de biofísica i microscòpia de fluorescència quantitativa per a investigar el mecanisme cel·lular que regula la resposta a deformacions mecàniques en cèl·lules embrionàries de peix zebra.
El Premi SCB Mercè Durfort al millor treball de fi de grau en ciències biològiques, estrenat enguany, ha premiat a tres treballs. El primer premi s’ha atorgat a Judith García García, estudiant del grau de ciències biomèdiques a la Universitat de Barcelona (UB), pel treball «Exploring the role of the androgen receptor in breast cancer from a clinical and physiological perspective», que estudia el paper del receptor d’andrògens i la seva modulació selectiva en cultius cel·lulars i descriu una nova via de senyalització de control de la progressió i creixement del càncer de mama, en la qual participa el receptor d’andrògens. El segon s’ha concedit a Álex Ascunce París, estudiant de bioquímica a la UB, pel treball «Gαq interacciona amb TBC1D15 i Fis1»; i el tercer premi, a Lucía Herrero Pérez, estudiant de biologia a la UdG, pel treball «Sperm mitochondrial DNA content is associated with their physiology but not in vitro fertilization ability in pigs».
El Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat s’ha atorgat a Joan Fernàndez Casanovas, de l’Institut Llançà, pel treball «Les tortugues mediterrànies tenen preferències a l’hora de reproduir-se?», en el qual estudia si la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) presenta una dominància de mascles i femelles a l’hora de reproduir-se. S’ha concedit dos accèssits a Idoia Mas Fernández i Carlota Martin, de l’IES Ramon Berenguer IV d’Amposta i l’Escola Maristes Champagnat de Badalona, pels treballs «Estudi de la taxa de depredació dels quironòmids al camp d’arròs» i «Explorant la naturalesa del dolor», respectivament.
El Premi SCB a la divulgació s’ha atorgat a IDIBELL – Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge pel projecte de divulgació científica «Cura’t en salut, com de científica és la saviesa popular?», un projecte innovador que vincula la ciència i els refranys populars.
El guardonat del Premi SCB a una start-up ha estat Oniria Therapeutics pel treball «Transformació del tractament del càncer amb ONR-001», empresa que ha desenvolupat un tractament del càncer amb la medicació oral ONR-001 per a tumors agressius que no responen a teràpies estàndard.
Ha tancat la 9a Nit de la Biologia la projecció d’Ornitografies de Xavi Bou, artista visual, que fa quasi deu anys que mostra la bellesa oculta del vol de les aus amb una tècnica innovadora. El projecte d’Ornitografies és un equilibri entre art i ciència.
Així doncs, més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica. Des de la Societat Catalana de Biologia, l’entenem com una festa de trobada de científics, professors, expertes i experts del camp de les ciències biològiques i la societat en general.
Barcelona, 11 de juliol de 2024
PREMI SCB TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL LEANDRE CERVERA
GUANYADORA: Anna Traveset Vilaginés
Recull el premi Núria Marbà
Conferència de la premiada des de l’Àrtic
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
PREMI SCB ARTICLE CIENTÍFIC
GUANYADORA:
Eva Maria Novoa Pardo, pel treball:
Quantitative analysis of tRNA abundance and modifications by nanopore RNA sequencing
FINALISTES:
Xavier Grau Bové, pel treball:
Stepwise emergence of the neuronal gene expression program in early animal evolution
Zanetta Kechagia , pel treball:
The laminin–keratin link shields the nucleus from mechanical deformation and signalling
PREMI SCB JOVE INVESTIGADOR/A
GUANYADORS:
Adrià Cañellas Socias, pel treball
Modeling and targeting metastatic relapse in Colorectal cancer
Valeria Venturini, pel trenball
Mechanisms and functions of the nucleus as a mechano-controller of cell contractility and migration plasticity
FINALISTA:
Ariadna Delgado Bermúdez, pel treball
Physiological role of mitochondrial and plasma membrane channels in sperm
PREMI MERCÈ DURFORT AL MILLOR TFG EN CIÈNCIES BIOLÒGIQUES
GUANYADORS:
1r premi
Judith García García, pel treball
Exploring the Role of the Androgen Receptor in Breast Cancer from a Clinical and a Physiological Perspective
2n premi
Alex Ascunce París, pel teball
Gaq interacciona con TBC1D15 y Fis1
3r premi
Lucia Herrero Pérez, pel treball
Sperm mitochondrial DNA content is associated with their physiology but not in vitro fertilization ability in pigs
PREMI SCB TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT
GUANYADOR:
Joan Fernàndez Casanovas, pel treball
Les tortugues mediterrànies tenen preferències a l’hora de reproduir-se?
Institut de Llançà
Tutora: Pilar Santiago
FINALISTES:
Carlota Martin Fernandez, pel treball
Explorant la Naturalesa del dolor
Maristes Champagnat Badalona
Tutora: Isabel Jodar
Idoia Mas Fernández:, pel treball
Estudi de la taxa de depredació dels quironòmids al camp d’arròs
Ramon Berenguer IV Amposta
Tutora: Patricia Escrivà
PREMI SCB DIVULGACIÓ
GUANYADOR:
IDIBELL
Cura’t en salut
FINALISTES:
Associació Triops Divulgació
Rara Avis
Toni Pou
Jordi Sabater Pi, l’últim naturalista
PREMI SCB START-UP
GUANYADOR:
ONIRIA
Transformació del tractament del càncer amb ONR-001
FINALISTES:
D-Sight S.L.
D-Sight: el primer fàrmac en forma de col·liri pel tractament de la retinopatía diabética en fase inicial.
MiMARK Diagnostics S.L
MiMark WomEC
BASES
TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL
S’atorga al que es consideri el professional més rellevant en l’estudi de les ciències de la vida que hagi destacat per la seva trajectòria, que es consideri que ha contribuït de manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques en els territoris de parla catalana al llarg de la seva trajectòria professional, en qualsevol dels seus àmbits (docent, investigador, empresarial…) i que es consideri que representa els valors morals, ètics i d’esforç de la Societat Catalana de Biologia.
Qui s’hi pot presentar?
Els candidats no es poden presentar a títol individual, sinó que han de ser proposats per institucions científiques, acadèmiques, culturals, o bé per col·lectius de professionals relacionats amb les ciències biològiques i en llengua catalana. Els candidats han d’haver estat clarament relacionats amb el territori de parla catalana bé sigui per naixement, formació o per haver desenvolupat una part significativa de la seva activitat professional en aquests territoris. No s’hi podran presentar les persones que siguin membres de l’IEC.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024. El nom del/s guanyador/s es farà públic abans de l’acte de la Nit de la Biologia.
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari en què caldrà explicar els mèrits dels candidats i els motius pels quals se’ls proposa, en una extensió màxima de mil paraules. També cal enviar el currículum actualitzat del candidat en format lliure. Les propostes s’han de pujar en el propi formulari.
Com es forma el jurat?
El Premi a la Trajectòria Científica és votat, per majoria simple, per un comitè format per a) els membres en actiu del Consell Directiu de la SCB, i b) els presidents anteriors del Consell Directiu de la SCB. Els candidats seran primàriament els que hagin presentat les diverses institucions científiques durant el període de recepció de candidatures. Excepcionalment, i atesa la naturalesa eminentment honorífica i personal del premi, els membres del comitè poden presentar candidatures addicionals de manera individual, sempre que el candidat presentat no estigui afiliat a cap de les institucions que han presentat candidatura (això preveu també la situació en què no se n’hagi presentat cap), i amb la condició de quedar-se sense dret de vot des d’abans del sorteig.
Quina dotació té el premi?
El premi no té dotació econòmica. Es lliurarà una escultura i un diploma acreditatiu. El premiat impartirà una breu conferència en l’acte de l’entrega de premis.
PREMI SCB ARTICLE CIENTÍFIC
S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2023). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters. El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana.
Qui s’hi pot presentar?
Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules.
També es requerirà un breu resum en català (incloent el títol de la comunicació), d’un màxim de 300 paraules, on s’expliqui l’impacte científic que ha tingut/tindrà la publicació en el seu camp d’especialització.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
El Consell Directiu de la SCB escollirà els tres treballs finalistes, que seran traslladats al Consell Assessor Extern, seleccionat ad hoc, qui seleccionarà el treball guanyador.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
PREMI SCB JOVE INVESTIGADOR/A
S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès.
Qui s’hi pot presentar?
Qualsevol investigador que, amb un màxim de 35 anys en el moment de dipositar la tesi, hagi estat guardonat amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2021-2022 per aquesta edició).
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules i en llengua catalana, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes s’han d’enviar a través del mateix formulari.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
El Consell Directiu de la SCB escollirà els tres treballs finalistes, que seran traslladats al Consell Assessor Extern, seleccionat ad hoc, qui seleccionarà la tesi guanyadora.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
PREMI MERCÈ DURFORT AL MILLOR TFG EN CIÈNCIES BIOLÒGIQUES
S’atorga al que es consideri el millor treball de final de grau (TFG) dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensat en una universitat dels territoris de parla catalana, escrit en català, castellà o anglès. Si els treballs estan escrits en castellà o anglès, es requereix presentar un resum en català d’unes 300 paraules.
El Premi SCB a un TFG pretén promoure i valorar la recerca, la innovació, la capacitat de redacció, l’originalitat de la temàtica en l’àmbit de les ciències biològiques, entre els estudiants universitaris i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general, en el marc de les seccions territorials de la SCB i de la Nit de la Biologia.
Qui s’hi pot presentar?
Els TFG els ha de presentar l’autor/a. Ha de provenir d’un dels graus de biologia/biociències d’alguna de les universitats que l’imparteixen.
Requisits:
- Pot ser un TFG de recerca, bibliogràfic o similar
- Haver obtingut una qualificació del TFG igual o superior a 8,0.
- Presentar l’expedient acadèmic del grau cursat
- Presentar un document signat per la tutoria del TFG en què s’indiqui la universitat on s’ha presentat, la data de la defensa, el nombre de crèdits del TFG i la nota final obtinguda
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari de la SCB , i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia del TFG en format PDF. Les propostes s’han d’enviar mitjançant el mateix formulari.
Quin és el calendari d’enguany?
S’ha d’haver defensat el TFG entre el 8 de gener i el 30 de setembre de l’any 2023.
Es podran presentar les candidatures a concursar des del dia que s’obri la convocatòria i fins al 23 d’abril de 2024. El nom dels guardonats es farà públic durant l’acte d’entrega de premis a la Secció territorial a Girona de la SCB i també durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
El Consell Directiu de la SCB escollirà els tres treballs finalistes, que seran traslladats al Consell Assessor Extern, seleccionat ad hoc.
Quina dotació té el premi?
- 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF), un any de subscripció gratuïta a la SCB per al primer classificat, i un diploma acreditatiu.
- 200 € i 100 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF), un any de subscripció gratuïta a la SCB per al segon i tercer classificats respectivament, i un diploma acreditatiu.
- El tutor o tutora del TFG guanyador tindrà un any gratuït de soci/sòcia de la SCB.
El lliurament dels premis
A la Secció territorial a Girona, Universitat de Girona, el 5 de juliol de 2024– reconeixement territorial
A la Nit de la Biologia, en la data 11 de juliol 2024 – reconeixement institucional
Detalls del lliurament de guardons
Observacions
S’ha d’assistir al lliurament dels premis a la Secció territorial a Girona, Universitat de Girona, que se celebrarà el 5 de juliol de 2024.
S’ha dhttps://scb.iec.cat/scb-a-vic’assistir al lliurament dels premis de la Nit de la Biologia Premis SCB que se celebrarà l’11 de juliol de 2024.
PREMI SCB TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT
S’atorga a l’autor/a del millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques presentat en un centre d’ensenyament secundari dels territoris de parla catalana i desenvolupat al llarg del curs escolar corresponent a la convocatòria. Els candidats han de ser proposats per un professor/a del centre d’ensenyament.
El Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat pretén promoure i valorar la recerca en ciències biològiques entre els estudiants de secundària i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general en el marc de la Nit de la Biologia.
Qui s’hi pot presentar?
- Qualsevol alumne/a matriculat/da de segon curs de batxillerat en un centre educatiu de Catalunya durant el curs escolar 2023-2024.
- Els alumnes participants hauran de ser seleccionats prèviament pel tutor/a del treball de recerca, que és qui farà la inscripció.
Quin treball s’hi pot presentar?
- El treball de recerca ha de ser individual.
- Cada centre podrà presentar un màxim de dos treballs (tres si el/la tutor/a és soci/sòcia de la SCB)
- La temàtica ha d’estar centrada en la recerca en ciències biològiques.
- Ha d’estar redactat en català, encara que originalment s’hagi escrit en una altra llengua
- La seva extensió no pot superar les cinquanta planes, les quals corresponen a cos del treball, sense comptar la portada i els resums
- La metodologia que s’accepta es pot basar en:
- treballs descriptius i de catalogació de dades,
- treballs explicatius i de plantejament d’una hipòtesi,
- treballs comparatius,
- estudis de cas en què es fa la recerca i la comprensió de particularitats significatives,
- treballs de disseny i producció, i
- altres modalitats relacionades amb el treball habitual en aquest àmbit de la ciència.
Com s’hi han de presentar?
Els participants han de lliurar la memòria dels treballs de recerca que es presentin al concurs en format electrònic, en un únic fitxer en format PDF, on no pot figurar cap dada de l’autor/a, tutor/a ni del col·legi o institut al qual pertanyi, per mitjà del formulari.
En la primera pàgina hi ha d’haver un resum del treball en català, castellà i anglès.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024.
El nom del guanyador/a es farà públic durant la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
- Els membres de la Secció d’Ensenyament de la SCB faran la tria dels tres treballs finalistes.
- La tria del treball guanyador la faran conjuntament el Consell Directiu de la SCB i el Consell Assessor específic dels Premis SCB.
Quins són els criteris de valoració
El jurat avaluarà els treballs de recerca tenint en compte els criteris següents:
-
-
- L’originalitat i la concreció del plantejament i del tema.
- La correcció metodològica: l’adequació dels mitjans i les tècniques emprats al llarg del treball amb els objectius del treball.
- La correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a què s’arriba i el seu rigor científic.
- La qualitat lingüística i la presentació de la memòria.
- El rigor bibliogràfic i la citació de les fonts consultades.
- La referència a la procedència i l’autoria de les imatges i il·lustracions utilitzades.
- L’argumentació i la profunditat del contingut.
- La idoneïtat de les fonts d’informació i la capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.
- Els criteris ètics a l’hora d’abordar el tema i la metodologia emprada.
-
Quina dotació té el premi?
-
- Es lliurarà un diploma acreditatiu al guanyador/a i als finalistes.
- Es lliurarà un val regal per al guanyador, valorat en 500 € i un any de subscripció gratuïta a la SCB.
- Es lliurarà un val regal, valorat en 100 € al segon i tercer classificats.
- El tutor o tutora del treball guanyador tindrà un any gratuït de soci/sòcia de la SCB
PREMI SCB DIVULGACIÓ
S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques durant l’any 2023.
No es consideraran susceptibles del premi blogs de divulgació, ja que no es consideren una obra per si mateixos, sinó un mitjà que pot recollir diferents treballs. Sí que es pot presentar, però, l’autor d’una obra penjada al blog, ja que és un mitjà de divulgació completament vàlid.
Qui s’hi pot presentar?
Persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques -tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet— en llengua catalana i durant l’any natural anterior a la data de publicació del premi (és a dir, des de l’1 de gener 2023 i fins al 31 de desembre de 2023).
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i s’han d’enviar telemàticament. El material també es pot enviar per correu postal si es considera necessari.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, que en aquest cas inclou professionals del món de la comunicació (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria), i en triaran el treball guanyador.
Quins són els criteris de valoració?
El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
PREMI START-UP
S’atorga en reconeixement de la millor start-up per a fomentar la innovació i l’emprenedoria dins del sector biotecnològic o de ciències biològiques en l’àmbit local i regional.
No hi ha una definició acceptada universalment de què és una start-up. Per tant, aquí utilitzarem la següent: «Una start-up és una empresa emergent, amb una gran capacitat de canvi, que desenvolupa productes o serveis, de gran innovació, altament desitjats o requerits per la societat, amb l’objectiu de créixer ràpidament i cobrir una clara necessitat existent.»
Qui s’hi pot presentar?
Start-ups del sector biotecnològic o de ciències biològiques que estiguin en fase de desenvolupament d’un producte o servei i que hagin estat fundades a Catalunya o en regions de parla catalana en els darrers cinc anys (data de fundació posterior a l’1 de gener de 2019).
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari i s’han d’enviar, juntament amb els documents detallats a continuació, per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.
S’haurà d’adjuntar un vídeo amb una micropresentació o elevator pitch (d’un minut, com a màxim) i un document (de tres pàgines, com a màxim) que inclogui el resum executiu del projecte, la descripció del problema, la descripció de la solució que ofereix el producte o servei, l’impacte de la solució, la innovació (cal exposar l’abordatge actual i com la solució proposada el millora) i l’equip que integra la start-up.
També es requerirà un breu resum en català, d’un màxim de 250 paraules, on s’expliqui l’impacte que ha tingut/tindrà la start-up en el seu camp d’especialització.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2024. El nom del guanyador o guanyadors es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Quins són els criteris de valoració?
El Consell Directiu de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri més bones.
Per a fer aquesta selecció es valorarà la necessitat, l’impacte de la solució proposada, la innovació que representa, el benefici per a la població i la capacitat de l’equip de dur el producte o servei al mercat.
Com es forma el jurat?
Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor Extern, que triaran la start-up guanyadora. En aquest cas inclou professionals del món de l’emprenedoria, l’empresa i la inversió (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria).
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF), un detall commemoratiu i un diploma acreditatiu.
Un/a mateix/a candidat/a no pot optar a més d’un premi
No es podran presentar a cap premi les persones que siguin membres de l’IEC