Agenda d'activitats

9a Nit de la Biologia

Lliurament de premis SCB

Data: 11 de juliol de 2024, a les 19.00h

Lloc: Claustre de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47. Barcelona.

INSCRIPCIONS

L’acte es podrà seguir també per YouTube en directe:

La Nit de la Biologia és la iniciativa amb què la Societat Catalana de Biologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) vol celebrar —juntament amb la comunitat científica, els socis i simpatitzants de l’entitat, i el públic en general— els avenços acomplerts durant l’any en curs pels professionals i els estudiosos de les ciències biològiques del territori de parla catalana.

L’acte pretén reconèixer i fomentar les activitats de recerca, divulgació, emprenedoria i innovació en l’àmbit de les ciències biològiques que es duen a terme a casa nostra. El lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, tindrà lloc l’11 de juliol de 2024 a les 19h al Claustre de l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte serà presentat pel biòleg i reporter Pere Renom i l’espectacle serà conduït pel geòleg i fotògraf Xavi Bou. En Xavi Bou ens presentarà els seus curts fotogràfics, les “ornitografies” acompanyades de cançons musicals.

Els Premis SCB inclouen un total de set modalitats diferents que cobreixen diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica, des d’estudiants de batxillerat fins a emprenedoria i divulgació.

El Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera s’atorga al professional que al llarg de la seva trajectòria hagi contribuït d’una manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències de la vida.

El Premi SCB Article Científic guardona la millor publicació científica desenvolupada majoritàriament en territoris de parla catalana l’any 2023. La formació de nou talent investigador està reconeguda amb tres modalitats. Per una banda, els investigadors doctorats recentment poden optar al Premi SCB Jove Investigador/a, el qual s’atorga a la millor tesi doctoral guardonada amb el premi extraordinari el curs 2021-2022.

Per segon any consecutiu, comptem també amb el Premi SCB al Treball de Final de Grau Mercè Durfort, un nou premi enfocat a estudiants universitaris que just han acabat la carrera i que han defensat el treball de final de grau en l’àmbit de les biociències l’any 2023.

Per últim, els estudiants de segon de batxillerat poden optar al Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat, que premia el millor treball de recerca desenvolupat en un centre d’educació secundària durant el curs 2023-2024. Altres modalitats inclouen aspectes de comunicació i emprenedoria en l’àmbit de les ciències biològiques.

El Premi SCB Divulgació reconeix la millor obra de divulgació de l’àmbit de les ciències biològiques del 2023, mentre que el Premi SCB a l’Start Up s’atorga a la millor Start Up del sector biotecnològic o de ciències biològiques fundada en els darrers cinc anys (2019-2024) en l’àmbit local o regional.

Les candidatures s’han pogut presentar a través dels formularis disponibles al web de l’SCB fins al 23 d’abril a les 15.00 h. Totes les candidatures han hagut de ser presentades pels mateixos investigadors, excepte en el cas dels premis Trajectòria Professional Leandre Cervera i Treball de Recerca de Batxillerat, les quals han de ser proposades per una institució científica o bé pel tutor/a del treball, respectivament.

La Nit de la Biologia, l’acte més rellevant i esperat dins la SCB, no és tant sols una entrega de premis, sinó que s’ha consolidat ja com una festa i un espai de trobada de persones properes a l’àmbit de la biologia, incloent-hi des de científiques, docents, investigadores, comunicadores o sòcies de la SCB fins a un públic general.

Amb el suport de:

 

         

 

PREMI SCB TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL LEANDRE CERVERA

GUANYADORA: Anna Traveset Vilaginés

És llicenciada en biologia per la Universitat de Barcelona. Es va doctorar, a la Universitat de Pennsilvània, en ecologia de les interaccions planta-animal, i va dur a terme el treball de camp a Costa Rica sota la supervisió de Daniel Janzen. Va realitzar recerca postdoctoral a l’Estació Biològica de Doñana (CSIC) i, posteriorment, es va traslladar a Mallorca, on actualment treballa com a professora d’investigació del CSIC al Grup d’Investigació de Canvi Global (GCR) de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), centre mixt UIB-CSIC. La seva recerca se centra principalment en sistemes insulars, encara que també col·labora en diversos projectes al continent, explorant com les interaccions biòtiques influeixen en la regeneració i distribució de les plantes, i com aquestes interaccions són influenciades per diferents motors de canvi global. Actualment treballa en tres línies de recerca:

  1. Avaluar mitjançant l’anàlisi de les xarxes complexes com de vulnerables a les extincions són les xarxes mutualistes davant diferents tipus de pertorbacions, com la pèrdua d’hàbitat, les invasions biològiques o el canvi climàtic.
  2. Determinar l’efectivitat dels vertebrats com a pol·linitzadors i dispersors de les plantes en illes.
  3. Estudiar les relacions tròfiques en la interfase terra-mar i en illes de mida petita, examinant també la seva vulnerabilitat al canvi global.

Coordina projectes de recerca a les Illes Balears, Illes Canàries, illes Galápagos i les Seychelles. El 2022, ha obtingut el projecte ERC AdG «Determinants of island ecological complexity in the context of global change» per a investigar la biodiversitat dels ecosistemes insulars, des del tròpic fins a l’àrtic, per a comprendre’n la complexitat i avaluar-ne la fragilitat davant el canvi global. La seva investigació en ecologia d’interaccions entre espècies, publicada en quasi tres-cents treballs, entre articles científics, diversos llibres editats i volums especials de revistes, han tingut un alt impacte a la comunitat científica, figurant entre l’1 % dels investigadors mundials més influents a l’àrea d’Ecologia/Medi Ambient. Ha supervisat nombrosos estudiants i investigadors, entre ells disset doctorands i catorze postdoctorats, i és membre del consell editorial de diverses revistes científiques. Ha estat representant de l’Estat espanyol a diversos comitès nacionals i internacionals (LIFE, Eurodiversity, IUBS). Va ser vicepresidenta de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET) i, des del 2019, és delegada institucional del CSIC a les Illes Balears. Ha impartit conferències dins i fora d’Espanya, i contribueix habitualment a la formació d’alumnes de la UIB i d’estudiants de formació professional d’instituts d’FP a Mallorca. És professora del Màster Universitari en Canvi Global de la UIMP i membre del Laboratori Internacional sobre Canvi Global (http://www.lincg.uc-csic.es/) i del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de les Illes Balears (http://lincc.uib.eu). Contribueix també a la divulgació de la ciència, participant habitualment a la Setmana de la Ciència i impartint seminaris a escoles i instituts, i amb un projecte LIFE de ciència ciutadana sobre pol·linitzadors («Involving people to protect wild bees and other pollinators in the Mediterranean» 2019-2023). Referent a aquesta temàtica, ha participat en la creació de l’aplicació mòbil POLINIZAPP (2016), com a eina didàctica per a escolars de primària i secundària per a la comprensió de la pol·linització. D’altra banda, també ha creat una pàgina web que incorpora la informació acumulada sobre las interaccions de pol·linització a les Illes Balears i pòsters amb il·lustracions dels principals pol·linitzadors de les Balears. Ha dirigit el documental de televisió La crisis de los polinizadores (FGCSIC, 2021) i ha coordinat el projecte Guia Sonora dels Pol·linitzadors (Direcció General d’Investigació, Govern Balear).

Premis rellevants rebuts:

  • Premi Ramon Llull del Govern Balear (2022)
  • Premi Rei Jaume I en la categoria de Protecció del Medi Ambient (2017)
  • Premi Bartomeu Darder de la Societat d’Història Natural de Balears (1996)

Pàgina web del grup de recerca d’Anna Traveset: https://www.travesetlab.com.

 

FINALISTES

PREMI SCB ARTICLE CIENTÍFIC

Xavier
Grau-Bové
Stepwise emergence of the neuronal gene expression program in early animal evolution
Zanetta
Kechagia
The laminin–keratin link shields the nucleus from mechanical deformation and signalling
Eva Maria
Novoa Pardo
Quantitative analysis of tRNA abundance and modifications by nanopore RNA sequencing

 

PREMI SCB JOVE INVESTIGADOR/A

Adrià
Cañellas Socias
Modeling and targeting metastatic relapse in Colorectal cancer
Ariadna
Delgado Bermúdez
Physiological role of mitochondrial and plasma membrane channels in sperm
Valeria
Venturini
Mechanisms and functions of the nucleus as a mechano-controller of cell contractility and migration plasticity

PREMI MERCÈ DURFORT AL MILLOR TFG EN CIÈNCIES BIOLÒGIQUES

Alex
Ascunce París
Gaq interacciona con TBC1D15 y Fis1
Judith
García García
Exploring the Role of the Androgen Receptor in Breast Cancer from a Clinical and a Physiological Perspective
Lucia
Herrero Pérez
Sperm mitochondrial DNA content is associated with their physiology but not in vitro fertilization ability in pigs

 

PREMI SCB TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT

Joan Fernàndez Casanovas: Les tortugues mediterrànies tenen preferències a l’hora de reproduir-se?
Institut de Llançà
Tutora: Pilar Santiago

 

Carlota Martin Fernandez: Explorant la Naturalesa del dolor
Maristes Champagnat Badalona
Tutora: Isabel Jodar

 

Idoia Mas Fernández: Estudi de la taxa de depredació dels quironòmids al camp d’arròs
Ramon Berenguer IV Amposta
Tutora: Patricia Escrivà

 

PREMI SCB DIVULGACIÓ

Associació Triops Divulgació
Rara avis
IDIBELL
Cura’t en salut
Toni Pou
Jordi Sabater Pi, l’últim naturalista

 

PREMI SCB START-UP

D-Sight S.L.
D-Sight: el primer fàrmac en forma de col·liri pel tractament de la retinopatía diabética en fase inicial.
MiMARK Diagnostics S.L
MiMark WomEC
ONIRIA
Transformació del tractament del càncer amb ONR-001

 

Previous post

2a edició del Premi Mercè Durfort de la SCB al millor TFG en ciències biològiques

Next post

30è Metnet