Els dies 11 i 12 de juny es va dur a terme la XX Jornada de Biologia Molecular, organitzada per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia, a la seu de l’IEC, amb la participació d’uns noranta investigadors i estudiants de doctorat pertanyents a les universitats i centres de recerca del nostre entorn.
Enguany vam donar cabuda a dues sessions focalitzades en la biologia molecular de llevats i en la microbiologia molecular, amb la participació com a conferenciants convidats dels doctors Francesc Posas (UPF) i José A. Bengoechea (Fundació Investigació Sanitària Illes Balears), a més d’incloure qualsevol altre aspecte relacionat amb la biologia molecular, com cada any. Els altres dos conferenciants convidats van ser els doctors Joan Seoane (VHIO) i Ángel Nebreda (IRB), ambdós investigadors de l’ICREA, que ens van parlar de la heterogeneïtat inter i intratumoral en el càncer de cervell i de la integració de la senyalització per part de la MAPK p38, respectivament.
Es van presentar setze comunicacions orals i onze en format pòster, majoritàriament per part d’estudiants de doctorat, i es van tractar temes diversos com l’estudi de les regles que determinen el lloc de splicing en llevats, el paper de SirT2 en el control de la integritat genòmica, la regulació de la sortida de mitosis per part de fosfatases, la regulació de la degradació de ciclines, la regulació dels gens de les ribonucleotidil reductases en Pseudomonas, el paper de la filamina en el trànsit endocític, o l’avaluació de l’efecte sinèrgic de diferents inhibidors moleculars en certs tumors.
Enguany el Premi Lluís Cornudella a la millor presentació oral per part d’un estudiant va ser atorgat a Núria Mencia, pertanyent al grup de Veronica Noé i Carlos Ciudad de la Facultat de Farmàcia de la UB, pel treball titulat «MTX-resistance is modulated by the redox state of cytochrome c inMCF7 breast cancer cells» (en podeu veure el resum en el document adjunt).
A més, com ja és habitual, coincidint amb aquestes jornades, vam comptar amb la col·laboració de la Secció Biologia i Indústria de la SCB, que va convidar els doctors Carmen Plasencia (Applied Research using Omics Sciences SL) i Luc Martí (Bioncotech Therapeutics) perquè ens expliquessin la seva experiència en l’empresa biotecnològica provinent de la recerca bàsica en biologia molecular.
Moment de l’entrega del Premi Lluís Cornudella —en memòria d’aquest destacat investigador i impulsor de la Secció de Biologia Molecular de la SCB— a Núria Mencia com a millor comunicació oral.
Resum de la comunicació guanyadora
Enllaç al programa i resums de les comunicacions:
http://blogs.iec.cat/scb/2013/03/16/xx-jornades-de-biologia-molecular/