Agenda d'activitatsGeneralSLIDEHOME

És la predació entre microorganismes un pas necessari en la teoria de l’endosimbiosi? Recordant Lynn Margulis

Conferència

Data: 30 de novembre de 2016, a les 19h

Lloc: Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans

Ponent: Isabel Esteve, Catedràtica de microbiologia, Laboratori d’Ecologia Microbiana. Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB, Barcelona

Organitza: Secció d’Ensenyament de la SCB


 

Els microorganismes es troben en el medi ambient, on formen associacions i estableixen relacions de simbiosi entre ells, a vegades molt positives. Aquestes associacions es manifesten en forma d’agregats o biofilms i la seva finalitat és protegir-se de les condicions estressants, com ara els canvis sobtats de les condicions fisicoquímiques o també de contaminacions diverses, com són els vessaments de petroli o la presència de metalls pesants.

Són especialment els ambients extrems per a la vida on els microorganismes estan sotmesos a una salinitat elevada, temperatures altes o molt baixes, forta irradiació solar o períodes de sequera, entre altres variables, els que afavoreixen les associacions abans esmentades, i per això l’estudi dels microorganismes dels tapissos microbians, els de l’Antàrtida o els dels deserts, com el d’Atacama (Xile), són tan interessants.

No obstant això, no totes les associacions són positives i en alguns casos, com és el de la depredació, poden arribar a ser molt desfavorables per al microorganisme hoste.

La professora Lynn Margulis va ser una gran defensora de la teoria de l’endosimbiosi, que explica que l’origen d’alguns orgànuls de la cèl·lula eucariota van ser prèviament microorganismes de vida lliure. Per explicar aquest origen s’ha d’assumir que, en algun moment de la història evolutiva del nostre planeta, un microorganisme va haver de penetrar a l’interior d’un altre microorganisme, possiblement en un inici com a depredador, per esdevenir, després, un orgànul vital per a la cèl·lula hoste.

En la dècada de 1980, en el Laboratori d’Ecologia Microbiana vam aïllar un microorganisme depredador de característiques úniques en el món microbià. Aquesta recerca va establir una intensa col·laboració amb la professora Lynn Margulis, que va ser continuada gràcies als seus coneixements, a la seva generositat i a l’amistat que es va consolidar amb molts membres del nostre grup.

L’objectiu d’aquesta conferència és explicar els passos de la recerca que va conduir a l’aïllament i identificació d’aquest bacteri i de les expectatives que ofereixen aquests tipus d’estudis, per intentar explicar la supervivència dels microorganismes en els límits de la vida.

Previous post

XV Jornada de Virologia/BCN Virology meeting

Next post

VI Jornada de Biofísica