La 4a Nit de la Biologia va tenir lloc a l’Auditori Ramon Margalef del CosmoCaixa Barcelona ahir al vespre. La celebració es va obrir amb el preludi de la Suite núm. 1 de Johann Sebastian Bach, interpretada per Griselda Muntadas, de l’Escola de Música de l’Alt Penedès.
Gemma Marfany, doctora en biologia i divulgadora científica, va ser l’encarregada de conduir l’acte.
La presidenta de la Societat Catalana de Biologia (SCB), Montserrat Corominas, va presentar la Societat i va fer una menció especial a dos projectes estrenats recentment: el Biogenoma i la Bioagenda. De fet, un dels dos no s’havia presentat fins ahir.
Tot seguit, va tenir lloc l’entrega de guardons, que va comptar amb la presència de Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Gemma Marfany va destacar que els comitès avaluadors de cadascun dels cinc premis havien destacat la gran qualitat dels treballs, i va agrair a tots els autors i autores la seva participació en el concurs.
Catherine Iglesias Petrushichev, de l’Institut Ramon Turró i Darder, de Malgrat de Mar, va guanyar el Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat pel treball Bacteris com a agents descontaminants de vessaments d’hidrocarburs en un medi aquàtic.
Rubén Cereijo Téllez va ser guardonat en dues categories: Premi SCB Jove Investigador/a, per la tesi titulada Nous actors moleculars en la fisiologia del teixit adipós i patologies associades, realitzada a la @UniBarcelona, i el Premi SCB Article Científic, per l’article «CXCL14, a brown adipokine that mediates brown-fat-to-macrophage communication in thermogenic adaptation», publicat a la prestigiosa revista científica Cell Metabolism.
Antoni Pou Pujadas, periodista, divulgador científic i creador literari, va guanyar el Premi SCB Divulgació pel dossier multimèdia sobre l’evolució publicat al diari Ara.
Després d’escoltar la peça «Michelle», dels Beatles, interpretada per la violoncel·lista Griselda Muntadas, va ser el torn de l’entrega del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, que enguany reconeix la tasca de la doctora Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, directora d’R+D del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus i professora de la Universitat Pompeu Fabra. La doctora Veiga va fer una ponència en què va destacar els fets més rellevants de la seva carrera relacionats amb el desenvolupament del camp de la biologia de la reproducció dels últims quaranta anys.
Finalment, Joan Gómez Pallarès va adreçar unes paraules encoratjadores a la comunitat científica que treballa en el camp de les ciències biològiques i a l’audiència en general. Joandomènec Ros va posar fi a la 4a Nit de la Biologia amb una intervenció en la qual va destacar la gran activitat de la SCB, primera filial de l’IEC, i va manifestar el suport de l’IEC als projectes que la Societat té en marxa actualment, que havien estat presentats prèviament per la presidenta. La celebració va continuar amb un còctel durant el qual premiats, finalistes, personalitats i assistents en general van poder compartir una estona distesa.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
BASES
Premi SCB Trajectòria professional Leandre Cervera
S’atorga al que es consideri el professional més rellevant en l’estudi de les ciències de la vida que hagi destacat per la seva trajectòria, que es consideri que ha contribuït de manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques en els territoris de parla catalana al llarg de la seva trajectòria professional, en qualsevol dels seus àmbits (docent, investigador, empresarial…) i que es consideri que representa els valors morals, ètics i d’esforç de la Societat Catalana de Biologia.
Qui s’hi pot presentar?
Els candidats no es poden presentar a títol individual, sinó que han de ser proposats per institucions científiques, acadèmiques, culturals, o bé per col·lectius de professionals relacionats amb les ciències biològiques. Els candidats han d’haver estat clarament relacionats amb el territori de parla catalana bé sigui per naixement, formació o per haver desenvolupat una part significativa de la seva activitat professional en aquests territoris.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2019, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari, en què caldrà explicar els mèrits dels candidats i els motius pels quals se’ls proposa, en una extensió màxima de mil paraules. També cal enviar el currículum actualitzat del candidat en format lliure. Les propostes es poden presentar directament en paper a la seu de l’SCB, o bé pujant-les en el propi formulari.
Com es forma el jurat?
El Premi a la Trajectòria Científica és votat, per majoria simple, per un comitè format per a) els membres en actiu del Consell Directiu de la SCB, i b) els presidents anteriors del Consell Directiu de l’SCB. D’aquest comitè, només quatre cinquenes parts (triades per sorteig) tindran dret de vot. Els candidats seran primàriament els que hagin presentat les diverses institucions científiques durant el període de recepció de candidatures. Excepcionalment, i atesa la naturalesa eminentment honorífica i personal del premi, els membres del comitè poden presentar candidatures addicionals de manera individual, sempre que el candidat presentat no estigui afiliat a cap de les institucions que han presentat candidatura (això preveu també la situació en què no se n’hagi presentat cap), i amb la condició de quedar-se sense dret de vot des d’abans del sorteig.
Quina dotació té el premi?
El premi no té dotació econòmica. Es lliurarà una estàtua i un diploma acreditatiu.
Premi SCB Article científic
S’atorga als autors responsables d’una publicació científica que es consideri que ha contribuït de manera més significativa a l’avenç de l’àmbit de les ciències biològiques, realitzada majoritàriament en els territoris de parla catalana. Els articles s’escullen entre tots aquells publicats durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any 2018). Només es consideraran candidats al premi articles publicats (no s’inclou acceptats per a publicació) en una revista internacional en l’àmbit de les ciències biològiques indexada per la Web of Science de Thomson Reuters (http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/). El primer autor (o un dels primers coautors) i un dels autors sènior han d’estar adscrits a una institució ubicada en territori de parla catalana. El premi s’atorga a tots els autors de l’article.
Qui s’hi pot presentar?
Els articles els ha de presentar el primer (co)autor o l’autor (co)sènior. El treball sencer o una part molt significativa d’aquest ha d’haver estat realitzat en el territori de parla catalana.
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar utilitzant el formulari , i caldrà incloure una còpia de l’article científic en format PDF, així com la informació addicional que es consideri pertinent amb una extensió màxima de mil paraules.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2019, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran el treball guanyador. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 2.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
Premi SCB Divulgació
S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques durant l’any 2018.
No es consideraran susceptibles del premi blogs de divulgació, ja que no es consideren una obra per si mateixos, sinó un mitjà que pot recollir diferents treballs. Sí que es pot presentar, però, l’autor d’una obra penjada al blog, ja que és un mitjà de divulgació completament vàlid.
Qui s’hi pot presentar?
Persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació d’algun tema de l’àmbit de les ciències biològiques -tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet— en llengua catalana i durant l’any natural anterior a la data de publicació del premi (és a dir, des de l’1 de gener 2018 i fins al 31 de desembre de 2018).
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i s’han d’enviar telemàticament. El material també es pot enviar per correu postal si es considera necessari.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2019, a les 15 h. El nom del/s guanyador/s es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, que en aquest cas inclou professionals del món de la comunicació (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria), i en triaran el treball guanyador.
Quins són els criteris de valoració?
El Consell Directiu de l’SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic. Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor Extern, que triarà el treball guanyador.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
Premi SCB Jove investigador/a
S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès.
Qui s’hi pot presentar?
Qualsevol investigador que, amb un màxim de 35 anys en el moment de dipositar la tesi, hagi estat guardonat amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2016-2017 per aquesta edició).
Com s’hi han de presentar?
Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes s’han d’enviar a través del mateix formulari.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2019, a les 15 h. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran la tesi guanyadora. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.
Quina dotació té el premi?
El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.
Premi SCB Treball de Recerca de batxillerat
S’atorga a l’autor o autora del millor treball de recerca de batxillerat en ciències biològiques presentat en un centre d’ensenyament secundari dels territoris de parla catalana i desenvolupat al llarg del curs escolar corresponent a la convocatòria. Els candidats han de ser proposats per un professor o professora del centre d’ensenyament. Els membres de la Secció d’Ensenyament escolliran tres treballs, que seran traslladats al Comitè Assessor Extern de la SCB, que, conjuntament amb el Consell Directiu, en triarà el guanyador.
El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat pretén promoure i reconèixer la recerca en ciències biològiques entre els estudiants de secundària i compartir-ho amb la comunitat científica i el públic en general, en el marc de la Nit de la Biologia.
Qui s’hi pot presentar?
- Qualsevol alumne/a matriculat/da de segon curs de batxillerat en un centre educatiu de Catalunya durant el curs escolar 2018 – 2019.
- Els/les alumnes participants hauran de ser seleccionats/des prèviament pel seu/seva tutor/a del Treball de Recerca, que és qui en farà la inscripció
Quin treball s’hi pot presentar?
- El Treball de Recerca ha de ser individual.
- Cada centre podrà presentar un màxim de dos treballs.
- La temàtica ha d’estar centrada en la recerca en ciències biològiques.
- La metodologia que s’accepta pot basar-se en:
- treballs descriptius i de catalogació de dades.
- treballs explicatius i de plantejament d’una hipòtesi.
- treballs comparatius.
- estudis de cas en el que es fa la recerca i comprensió de particularitats significatives.
- treballs de disseny i producció.
- altres modalitats relacionades amb el treball habitual en aquest àmbit de la ciència.
Com s’hi han de presentar?
Els participants han de lliurar la memòria dels treballs de recerca que es presentin al concurs en format electrònic, en un únic fitxer amb format PDF per mitjà del formulari.
Quin és el calendari d’enguany?
Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2019, a les 15 h. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.
Com es forma el jurat?
- Els membres de la Secció d’ensenyament de la SCB faran la tria dels tres treballs finalistes.
- La tria del treball guanyador es farà conjuntament amb el Consell Directiu de la SCB i el Consell Assessor específic dels Premis SCB.
- La decisió del jurat serà inapel·lable.
Quins són els criteris de valoració
El jurat avaluarà els treballs de recerca tenint en compte els criteris següents:
-
-
- L’originalitat i concreció del plantejament i del tema.
- La correcció metodològica: l’adequació dels mitjans i les tècniques emprats al llarg del treball amb els objectius del treball.
- La correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a què s’arriba i el seu rigor científic.
- La qualitat lingüística i la presentació de la memòria.
- El rigor bibliogràfic i la citació de les fonts consultades.
- La referència a la procedència i autoria de les imatges i il·lustracions utilitzades.
- L’argumentació i profunditat del contingut.
- La idoneïtat de les fonts d’informació i la capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.
- Els criteris ètics en l’abordatge del tema i de la metodologia emprada.
-
Quina dotació té el premi?
-
- Es lliurarà un diploma en paper a tots/es els /les finalistes.
- Es lliurarà un diploma en paper al/la guanyador/a.
- Es lliurarà una tauleta digital al guanyador/a.