Guanyadors del Premi Societat Catalana de Biologia  a la divulgació:

Guia il·lustrada per a conèixer els arbres

Jaume Llistosella Vidal i Antoni Sànchez-Cuxart

 

Finalistes:

100 gens que ens fan humans

David Bueno i Torrens

Quequicom: Estudiant el canvi climàtic al Pirineu

Televisió de Catalunya


 

S’atorga a persones o institucions que han publicat o difós una obra de divulgació de les ciències biològiques —tant en premsa escrita, com en format de llibre, ràdio, televisió o Internet— en llengua catalana i durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria. Les obres són escollides i valorades pel Comitè Directiu, que en proposa tres, i per un grup del Comitè Assessor, que en decideix la guanyadora.

L’obra s’escull d’entre totes les publicades o emeses durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria del premi (és a dir, des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de l’any anterior).

El Consell Directiu (CD) de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic. Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor (CA), que triarà el treball guanyador.

 

Qui s’hi pot presentar?

L’autor o els autors d’obres divulgatives sobre ciències biològiques en premsa escrita, llibre, ràdio, televisió o Internet en llengua catalana durant l’any natural anterior a la data de publicació de la convocatòria.

 

Com s’hi han de presentar?

Per a optar al Premi, els candidats o mitjans de comunicació han d’emplenar el formulari  i adjuntar una còpia de l’obra divulgativa, en el format que considerin més adequat. Aquest material es pot presentar directament a la seu de la SCB, o bé es pot enviar per correu postal o electrònic a l’adreça premis.scb@correu.iec.cat

 

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar els treballs a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 29 d’abril de 2016, a les 15h.

El 17 de juny es faran públics els noms del tres treballs finalistes a la pàgina web de la SCB, i el 7 de juliol es farà públic el nom del guanyador en la Nit de la Biologia.

 

Com es forma el jurat?

Els membres del CD de la SCB fan la tria dels tres finalistes.

La tria del treball guanyador la fa el Consell Assessor Extern de la SCB, que en aquest cas inclou professionals del món de la comunicació (que no poden optar al Premi en aquesta mateixa convocatòria).

 

Quins són els criteris de valoració?

El Consell Directiu (CD) de la SCB escollirà les tres candidatures que consideri millors. Per fer aquesta selecció es valoraran l’interès científic i/o innovador de la temàtica tractada, l’habilitat per divulgar i transmetre la recerca o el tema científic escollit, l’ús del llenguatge -tant de l’escrit com de l’audiovisual, si s’hi escau- i l’atractiu periodístic. Les candidatures escollides seran traslladades al tribunal avaluador format ad hoc per tres membres del Consell Assessor (CA), que triarà el treball guanyador.

 

Quina dotació econòmica té el premi?

El premi està dotat amb 1.000 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF) i un diploma acreditatiu.