GUANYADORA

  • Verónica Llorens Rico, Universitat de KU Leuven, Bèlgica

pel treball

comprensió integradora de la transcripció en un model cel·lular mínim

Directors de tesi: Lluís Serrano Pubul i Maria Lluch Senar, EMBL/CRG, UPF

Fa entrega del guardó el Sr. Joandomènec Ros – President de l’IEC.

 

La transcripció de l’ADN a ARN, màxim responsable en la síntesi de proteïnes a la cèl·lula, és el primer pas en el procés universal de l’expressió gènica. Com a tal, té rellevant importància per a la fisiologia de totes les cèl·lules, la qual ha d’estar finament regulada.

El treball de la Verònica descobreix que, en contra del dogma actual, el paper dels factors de transcripció és limitat, i que són altres elements els que controlen en gran mesura la regulació d’aquest procés. Aquests mecanismes inclouen la regulació mitjançant l’organització del genoma en estructures determinades, i la concentració dels diferents blocs constituents (anomenats nucleòtids) que s’empren per sintetitzar l’ARN.

 

FINALISTES

 

  • Arnaldo J. Parra Damas, Universitat Autònoma de Barcelona

pel treball:

Paper de la transcripció gènica regulada per CRTC1/CREB durant memòria dependent d’hipocamp en models murins de la malaltia d’Alzheimer

Director de tesi: Carlos A. Saura Antolín, UAB

 

  • Elena Revuelta, Consell Superior d’Investigacions Científiques

pel treball:

Implicación de Low Density Lipoprotein Receptor-Related Protein 1 (LRP1) en el remodelado vascular y cardiaco.

 Directora de tesi: Vicenta Llorente Cortés, UB

 

BASES DEL PREMI

S’atorga a la que es consideri la millor tesi doctoral dins de l’àmbit de les ciències biològiques defensada en una universitat dels territoris de parla catalana, escrita en català, castellà o anglès.

 

Qui s’hi pot presentar?

Qualsevol investigador que, amb un màxim de 35 anys en el moment de dipositar la tesi, hagi estat guardonat amb el premi extraordinari de l’última convocatòria existent en el moment de la data de publicació del premi (2015-2016 per aquesta edició).

 

Com s’hi han de presentar?

Les propostes s’han de presentar emplenant el formulari, i caldrà incloure un text que expliqui, en una extensió màxima de cinc-centes paraules, en què consisteix la contribució, així com un còpia de la tesi en format PDF. Les propostes s’han d’enviar per correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

 

Quin és el calendari d’enguany?

Es poden presentar les candidatures a concursar des del dia de la publicació d’aquestes bases i fins al 23 d’abril de 2018, a les 15 h. El nom del guanyador/a es farà públic durant l’acte de la Nit de la Biologia.

 

Com es forma el jurat?

Els membres del Consell Directiu de la SCB escolliran els tres treballs finalistes, que seran traslladats als membres del Consell Assessor Extern, els quals triaran la tesi guanyadora. Els membres del Consell Assessor Extern són membres externs del Consell Directiu de la SCB seleccionats ad hoc.

 

Quina dotació té el premi?

El premi està dotat amb 500 € (aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF).